Holland győzelem Wijk an Zee-ben!

De nem az előzetesen esélyesebbnek tartott Anish Giri, hanem Jorden Van Foreest nyerte a neves sakktorna idei kiadását.

Idén már a 83. alkalommal rendezték meg a híres Wijk an Zee-i tornát, a Tata Steel Chess Tournament-et, melyet 1938-ban indítottak útjára, az akkor még Hoogovens nevet viselő acélgyártó vállalat támogatásával, amely azóta is folyamatosan támogatja a legjobb sakkozók minden év januárjában megrendezendő viadalát. Legtöbbször a regnáló világbajnok, a norvég Magnus Carlsen tudott itt győzni, összesen 7 alkalommal, őt a kiváló indiai nagymester, Viswanathan Anand követi öt győzelemmel, Portish Lajos négyszer győzött.

Az idei versenyt a koronavírus járvány árnyékában tartották meg, szigorú járványügyi szabályok mellett, a játékosokat folyamatosan tesztelték, a nézők pedig csak a képernyők előtt követhették az eseményeket. És volt mit követni, hiszen nagyon izgalmas partikat játszottak, Andrej Esipenko például legyőzte a világbajnokot. Az utolsó kör előtt még négy játékosnak is reális esélye volt a győzelemre: a holland Anish Giri 8 ponttal állt, mögötte fél ponttal lemaradva Van Foreest, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja állt. Giri döntetlenje és az üldözők győzelme esetén a holtversenyben különféle számítások döntöttek volna, ám erre nem került sor: Giri döntetlenre adta a partit David Anton Guijarro ellen, de sem Caruana sem Firouzja nem tudta ezt kihasználni, ellentétben a másik holland sakkozóval, Van Foreest-tel. A fiatalabbik holland a svéd Nils Grandeliust győzte le világossal, így jöhetett a ráadás.

Egyforma állásnál nem hirdettek győztest, így a két holland sakkozó között a tie-break döntött: két villám-parti, majd az armageddon következett. Anish Giri-nek rossz emlékei lehettek a tie-breakről, hiszen 2018-ban Magnus Carlsen ellen a ráadásban bukta el a győzelmet. Így történt ezúttal is: a két rapid parti döntetlenre végződött, az armageddonban pedig Van Foreest volt a jobb, így pedig ő nyerte a tornát. Jan Timman 1985-ös győzelme után ez volt az első holland győzelem Wijk an Zee-ben.

Borítókép: instagram.com/tatasteelchess

Leave a Reply

%d bloggers like this: