Meglepő vereséget szenvedett a világbajnok

125 parti után szenvedett vereséget Magnus Carlsen – a Wijk an Zee-i Tata Steel Chess tornán a 18 éves orosz Andrey Esipenko győzte le a sötét bábukat vezetve.

Nagyon ritka pillanatot élhettek át a sakkozás szerelmesei tegnap, hiszen nem gyakran kaphatjuk fel a fejünket arra, hogy az aktuális világbajnok, Magnus Carlsen vereséget szenved, főleg egy ilyen fiatal játékostól. A mostani vereségéhez mérhető hiba legutóbb 2011-ben esett meg Carlsennel: az akkor 16 éves Anish Giri lepte meg őt Wijk an Zee-ben, bár akkor még a norvég sakkozó nem volt világbajnok. De az sem gyakori ezen a viadalon, hogy 2700 Élő-pont alatti játékos legyőzze Carlsent (legutóbb 2015-ben), de 2017 óta veresége sem volt itt a világbajnoknak.

A világos bábukat vezető Esipenko jól kontrollálta a játszmát, és g4-g5 gyalogáldozattal meglepte Carlsent, innentől pedig már csak idő kérdése volt az orosz játékos győzelme. A mérkőzés utáni interjújában elmondta, hogy mennyire örül ennek a győzelemnek, és alig hiszi el, hogy sikerült legyőznie a világbajnokot. Nyugodt tudott maradni annak ellenére, hogy a győzeleme korán biztossá vált, Carlsen azért így is próbált nyomást helyezni rá. A 16. lépésben: huszár C3-mal Carlsen megadta a lehetőséget Esipenkonak a támadásra, és végül ez lett a veszte.

Carlsen a vereség ellenére meg tudta őrizni humorérzékét és parti után tweetjében úgy fogalmazott, hogy nem a meccs utáni Covid19-teszt volt a legkellemetlenebb élménye a teremben…

Nyolc parti után 5,5 ponttal Alireza Firouzja vezet, mögötte 5 ponttal áll Giri, Esipenko, Van Foreest és Caruana. Magnus Carlsen 4 ponttal jelenleg a nyolcadik pozíciót foglalja el. A partik a chess.com-on visszanézhetők.

Borítókép: tatasteelchess (Instagram)

Leave a Reply

%d bloggers like this: