#plantfluencer

Egyre népszerűbb a szobanövények nevelése, a növények fotói elárasztották a legnagyobb közösségi oldalakat.

Influencerrel már teli a padlás, gyakran azt se tudjuk, hogy mit csinálnak. Ez persze erős túlzás: ismertségüket kihasználva reklámoznak különféle termékeket, általában a divat, a szépségápolás köréből. Némelyek egészen kreatívan csinálják, abszolút nyerő marketingötleteket bevetve.

A most felnövő millennium-generáció (2000 körül születettek) tagjai közül kerülnek ki ezek az influencerek, ám ők azok, akik képesek másként gondolkodni a világunkról, akik tudatosan használják a social media nyújtotta lehetőségeket, sőt! Ők maguk alakítják olyanná a közösségi médiát, hogy az megfelejen a céljaiknak. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezek a fiatalok nem törödnek a bolygó, az emberiség jövőjével – és íme, itt vannak a plantfluencer-ek! Ez az a generáció, aki a természettel való kapcsolatát a fokozódó urbanizáció miatt elvesztette ugyan, ám egyre inkább törekszenek arra, hogy saját otthonaikban teremtsék meg a természetet, új színezetet adva a városi dzsungel kifejezésnek.

De kik is ezek a plantfluencerek? Olyan emberek, akik bemutatják, hogy az otthonunkban növényt nevelni trendi. A fentebb említett fiatal generáció a közösségi médián keresztül kerül kapcsolatba a világgal, itt érik a legfontosabb hatások. Ezt felismerve terjedtek el azokat a posztok, képek, írások és videók, amelyek a négy fal közötti növény-nevelést népszerűsítették, bemutatták, hogy a növények nem csak környezetünk egészsége miatt lényegesek, de szépek és hasznos kiegészítői lakásunknak. Így az a generáció, amelyik mindennél jobban ügyel arra, hogy milyen képet mutat magáról a világnak, elkezdett növényeket nevelni az otthonában. Egy 2017-es amerikai felmérés szerint a növényvásárlók negyede ebből a 18-34 év közötti korosztályból kerül ki. Az egyik első, növényeket a központba állító, lakberendezős Insta-oldal, az @urbanjungelblog már több, mint egymillió követővel rendelkezik!

A pandémia alatt pedig a bezártság oldása miatt kezdtek el egyre többen növénnyekkel foglalkozni, ez is hozzájárult ahhoz, hogy soha nem látott mennyiségben fogytak a növények ebben az évben. Érdekes megfigyelni, hogy ezek a plantfluencerek mennyire befolyásolják a növényeladást. Egy osztrák kertészet az mondja, hogy az Instagram-fotóval mennek oda hozzájuk, hogy ilyen meg olyan növényt szeretnének. Na ez az igazi befolyásolás, nem? És aki már kertészkedésre adja a fejét, az oda is figyel arra, amit csinál: többször fotózza ugyanazt a növényt, hogy mindenki láthassa a változást, ezzel is bizonyítva, hogy nem csak egy múló hobbiról, szeszélyről van szó, hanem annál többről: gondoskodásról, szeretetről. Aki a növényekkel jól, és türelemmel bánik, az az emberekkel is úgy fog. Többen aláhúzták azt is, hogy a növényekről való mindennapos gondoskodás mindennapi örömökre váltható be, ha látjuk, hogy napról-napra hogyan cseperednek a frissen palántált növényeink.

Nagyon jó kezdeményezés a bécsi Plantfest Vienna, ahol lelkes növénygazdák csereberélhetnek egymással növényeket és tapasztalatot, inspirálódhatnak egymástól. A növények összehozzák az embereket.

Leave a Reply

%d bloggers like this: