Paola Egonu, az ifjú példakép

Még csak 22 esztendős, de már a világ egyik legjobb röplabdázója az Imoco Volley Conegliano átlója Paola Egonu. Portré.

Ma töltötte be 22. életévét az olasz női röplabda-válogatott és az Imoco Volley Conegliano nigériai származású átlója Paola Egonu. Már most nagyon sikeres pályafutás van mögötte, egyéni sikerekből is kijutott már neki, csapataival pedig több érmet is szerzett már. Sikereit méltányolták hazájában is, hiszen 2019 a La Repubblica című olasz napilap az év hölgyének választotta.

Óriási tehetségként indult, 17 évesen már szerepelt a riói olimpián, azóta meghatározó tagja az olasz válogatottnak, mellyel már van egy világbajnoki ezüstje és egy európa-bajnoki bronza. És ki tudja, hol a csúcs? Hiszen Paola Egonu fejlődése folyamatos, a világ egyik, ha nem a legjobb csapatában játszik, így garantált a további előrelépés.

Klubszinten is folyamatos sikerben van része: a 2018/19-es szezonban még az Igor Gorgonzola Novara színeiben nyert Bajnokok Ligáját az előzetesen jóval erősebbnek tartott Imoco Volley Conegliano ellen, akik ezt követően le is igazolták, ahol azóta is folyamatosan bizonyítja rátermettségét. A tavalyi év végén nagyszerű játékkal nyerték a klubvilágbajnokságot, Egonu-t pedig a torna legjobb játékosának választották. Az idei szezonban (ahogy a félbe maradt előzőben is) hibátlanul teljesít csapatával.

Eközben hihetetlenül népszerű, sokak példaképe, csak Instagramon van 140 ezer követője, ami – ismerve az európai röplabda viszonyokat – kiemelkedő szám. Számos cég reklámarca, és sok jó ügy mellé áll. Mivel maga is nigériai bevándorlók gyermeke, fontosnak tartja, hogy kiálljon a kisebbségek mellett, szót emeljen az elnyomás minden formája ellen. Újabban filmszerepet is vállalt: a hangját adta a Disney Soul című meséjének egyik szereplőjének.

Emellett igazi mókamester is, minden meccs előtt valami új táncot mutat be, ezt testközelből láthattam: a Vasas elleni érdi BL-meccsen ott volt, bár nem került pályára. De a csodálatos személyiségét megmutathatta, a magyar fiatalok sorba álltak, hogy közös képet készíthessenek vele. És ő nagyon szívesen megtette, hiszen ilyen egy igazi példakép.

Borítókép: cev.eu

Leave a Reply

%d bloggers like this: