Kockázatos újranyitás?

Nagy-Britanniában március óta először nyitnak ki az edzőtermek, uszodák, újraindulnak a beltéri sportolási lehetőségek.

Bár július negyedike óta a szabadtéri sportolás lehetőségei adottak a britek számára, hiszen ott könnyebb megtartani a szociális távolságot és a megfelelő járványellenes intézkedéseket. A belső terekben azonban egészen mostanáig nem engedélyezték a fokozottabb járványveszélyre hivatkozva. Az újranyitásnak azonban nem mindenki örül, sokan elhamarkodottnak tartják, mások viszont a szigorú higiéniai előírások miatt jóval kisebb forgalmat tudnak így bonyolítani, ami miatt nem is éri meg újranyitni. A kormányzat szerint a szektor 305 millió fontos hiánnyal zárhatja az évet.

Vannak olyan edzőtermek Anglia-szerte, ahol az újranyitás reggelén kígyózó sorok várták, hogy újra birtokba vehessék a súlyzókat, máshol viszont alig-alig esett be egy-két elszánt sportember. Úgy gondolják, hogy mindez bizalom kérdése. Amelyik edzőterem hitelesen be tudja mutatni, be tudja bizonyítani, hogy teljes mértékben megfelel a hatályos előírásoknak, oda mennek majd az emberek. A kevésbé megbízhatóak azonban most bajban lehetnek.

Ugyanígy az uszodák is – bár örülnek az újranyitásnak – hasonló gondokkal küzdenek. Olyan komoly higiéniai elvárásoknak kell megfelelniük, amelyre egészen egyszerűen nincs pénzügyi fedezetük, maximum akkor, ha teljes kapacitással működhetnének. Van olyan uszoda, ahol jelenleg csak 40 főt fogadnak egyszerre – a vírus előtt akár 130-an vagy még többen is lehettek egyszerre az uszodában. Óriási a különbség. A pénzügyi nehézségek és a Swim England előírásai miatt az uszodáknak csak 20%-a nyit ki ezen a hétvégén.

Szakemberek szerint a sportolási lehetőséget kínáló helyeknek közel a felét fenyegetik pénzügyi nehézségek és küzdenek a bezárás ellen, a várakozások szerint 1300 helynek végleg le kell húzni a rolót, így nagyjából 58 ezer ember marad így munka nélkül.

Leave a Reply

%d bloggers like this: