A sok sport nem fenntartható?

11 sporttal kevesebbet támogat ezentúl a Stanford Egyetem pénz hiányában

Hosszú nyílt levélben tette közzé a Stanford Athletics és az egyetem vezetősége, hogy az elszabaduló költségek és az évről évre növekvő hiány miatt tizenegy sportág támogatását meg kellett vonniuk. Az NCAA Division I.-ban szereplő egyetemi csapatok közül a Stanford indított a második legtöbb sportban csapatot, szám szerint 36 különféle sportágban voltak az egyetemnek sportolói, amelyet most 25-re redukálnak.

A 11 sport a következő: női és férfi vívás, gyeplabda, evezés, vitorlázás (női és co-ed), squash, szinkronúszás, férfi röplabda és birkózás. A következő tanévben/szezonban még indulhatnak a Stanford színeiben ezen sportokban, de felmenő rendszerben már nem adnak ezekre ösztöndíjat. Ahogy írják ebben a 11 programban több, mint 240 hallgató vett részt, akikkel 22 edző foglalkozott. Az elmúlt években legalább 4000 hallgató vett részt ezekben a programokban, az eredmények pedig kiemelkedőek: 20 bajnoki cím és 27 olimpiai érem! A Stanfordon a megszüntetés és a megszorítások ellenére igyekszenek minden létező támogatást megadni ezeknek az edzőknek és sportolóknak, de azt is megértik, ha sportolói karrierjüket máshol kívánják folytatni.

A vezetők komoly számításokat végeztek, mielőtt meg kellett hozniuk ezt a szomorú döntést. A hároméves előrejelzésük szerint a legjobb esetben is 70 millió dollár lenne a hiány, és ebbe nem számolták bele azt, hogyha a COVID-19 miatt elmarad a 2020/21-es szezon, és így a bevételek is jócskán megcsappannak. A vezetőség és az edzők egy része még a fizetésének csökkentésébe is belement, hogy fenntartható maradjon a helyzet, ám ez nem volt elegendő.

Megmagyarázzák azt is, hogy miért épp ez a tizenegy sport került megszüntetésre. Az indokok között szerepel a szponzoráció alacsony volta, hogy az NCAA nem támogatja ezeket a bajnokságokat, vagy épp az, hogy a nyugati parton sehol máshol nem űzik ezeket a sportokat (sok utazás miatt sokat kell költeni). Megvizsgálták, hogy az adott sportnak milyen a története a Stanfordon, hogy a hallgatók hány százalékát érték el, mennyien támogatják és mennyien szurkolnak, valamint azt is, hogy az adott sport megszüntetésével mennyi pénz spórolható (a vitorlázás, az evezés de még a vívás is a költségesebb sportok közé tartozik).

A megmaradó 25 sporttal még mindig az élmezőnyben marad a Stanford, és továbbra is megvalósítható a gender-egyenlőség, a nagyszámú választási lehetőség. Az mindenesetre látszik, hogy komolyabb támogatás hiányában még a nagymúltú amerikai egyetemek is bajba kerülhetnek, amelyet a koronavírus-járvány csak fokozhat, az egyetemi bajnokságok elmaradásával.

Borítókép: gostanford.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: