Visszatért a röplabdázás királynője!

Francesca Piccinini féléves szünet után az UYBA Busto Arsizio csapatában fog szerepelni

Meglepő hírrel álltak elő az olasz sportlapok, amikor megszellőztették, hogy a 41 éves világklasszis röplabdázó, Francesca Piccinini újra edzésbe állt, és azt is rebesgették, hogy minez azért történt, mert pályafutása ötödik olimpiáján szeretne részt venni az olasz válogatottal. Ma pedig mindez hivatalossá is vált, a Busto Arsizio csapata hivatlos oldalán jelentette be világklasszis játékosa érkezését.

Francesca Piccinini páratlanul sikeres pályafutást maga mögött hagyva vonult vissza az előző szezon végén, Bajnokok Ligája győztesként az Igor Gorgonzola Novara együtteséből. 1991-ben kezdte Serie A-s pályafutását, mindössze 14 évesen! Hétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját aktuális együttesével, kétszer is megválasztották a sorozat legértékesebb játékosának (2010, 2016). Emellett ötszörös olasz bajnok, négyszeres kupagyőztes, ezüst és bronzérmeinek száma is nagyon nagy.

Az olasz válogatott tagjaként is sikeres volt, melyben 21 éven át (1995-2016) szerepelt. Ez idő alatt világbajnokságot (2002) és két Európa-bajnoki címet is szerzett (2007, 2009), valamint két Európa-bajnoki ezüstöt is, és az FIVB más versenysorozataiban is nyert további érmeket.

Egy győztes Bajnokok Ligája döntő után vonult vissza, 28 éves sportolói pályafutás után. Egy október végi interjúban elmondta, hogy egész addigi élete a röplabdázás körül forgott, azzal kelt és feküdt, és most végre megvan a szabadsága, hogy azt tegyen, amit csak szeretne. Az interjút nézve az az ember érzése, hogy neki már akkor nagyon hiányzott a játék és nem nagyon tudott mit kezdeni azzal a rengeteg szabadsággal, ami hirtelen rászakadt. Közben szakkommentátorkodott is, maradt a röplabda mellett, de idén úgy döntött, hogy visszatér a pályára.

A Busto Arsizio elnöke már az első közös beszélgetésükkor észrevette Francesca szemében a vágyat és az elszántságot, és ekkor tudta, hogy jó döntés lesz, hogy visszatér. Piccinini játékintelligenciája, elszántsága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél hamarabb felvegye a csapat és a játék ritmusát, és ezzel a csapat harcban legyen a különböző címekért (második helyen állnak az olasz bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is van esélyük a továbbjutásra). Francesca azt mondja, hogy ugyanazzal a lelkesedéssel áll munkába, mint 28 évvel ezelőtt, mindössze 14 évesen.

Képek forrása: CEV

Leave a Reply

%d bloggers like this: