Teljes a tokiói olimpiai röplabdatorna mezőnye

Véget értek az olimpiai selejtezőtornák, nagy küzdelemben kelt el a maradék öt hely a nőknél és a férfiaknál is

Bár a legnagyobb figyelem az európai selejtezőtornákra esett, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a világ többi részén is több válogatott küzdött a hő áhított egy helyért, amelyet a legtöbb esetben az esélyesnek vélt nemzeti csapatok szereztek meg.

Nézzük először a férfiak küzdelmeit: Afrikában Tunézia szerezte meg a kvótát, mind a négy meccsét megnyerve a házigazda Egyiptom orra elől vitte el a tokiói repülőjegyet. Az ázsiai selejtezők legnagyobb esélyese Irán volt, akinek csak a házigazda kínaiaktól volt félnivalója, ám a döntőben sima, 3:0-ás győzelemmel léptek át rajtuk és lesznek ott Tokióban, sorozatban másodszor olimpiai résztvevők. A karibi térségből az USA már korábban megszerezte a kvalifikációt, így nem volt kérdés, hogy a szintén Nemzetek Ligája résztvevő Kanada szerzi meg ezt a kvótát. Dél-Amerikában nagyon szoros volt a küzdelem: Venezuela és Chile is két győzelmet aratott, végül az döntött Venezuela javára, hogy az egy vereségük a lehető legszorosabb volt (2:3 Kolumbia ellen).

Európában két csoportban nyolc csapat küzdött az egy helyért, ami kiélezett csatákat eredményezett. Az A csoportot az EB-ezüstérmes Szlovénia nyerte Németország előtt, a B csoportban körbeverések után Bulgária és Franciaország lépett tovább, Szerbia viszont kiesett. Az elődöntők során a szlovének kétszettes előnyből veszítettek a franciákkal szemben, míg a másik elődöntőben Bulgária hiába küzdött, de 3:1 arányban alulmaradt a németekkel szemben. A döntőre állt össze igazán a francia együttes, hiába állt a berlini közönség a hazaiakkal, nem tudták megakadályozni a 3:0-ás francia sikert.

Így áll össze az olimpiai férfi röplabda-torna mezőnye: Japán (házigazda), Brazília, Egyesült Államok, Olaszország, Lengyelország, Oroszország, Argentína, Tunézia, Irán, Kanada, Venezuela, Franciaország.

A nőknél is véget értek a selejtezők, Afrikát ismét Kenya képviselheti majd Tokióban, hibátlan teljesítménnyel nyerte meg csoportját. Az ázsiai selejtező csoportban a vártaknak megfelelően alakult a helyzet, a döntőben Dél-Korea és Thaiföld találkozott, kettejük küzdelméből a koreaiak jöttek ki győztesen. A karibi térségben itt sem volt kérdés: a Dominikai Köztársaság a Nemzetek Ligájában nyújtott jó teljesítményét itt is hozta, és szerezte meg könnyedén a kvótát. Brazília már megszerezte korábban a kvótát a dél-amerikai csoportban, így Argentína lépett elő első számú esélyessé, melyet három győzelemmel nyomatékosított és nyerte meg a kvalifikációs tornát.

A hollandiai Apeldoorn-ban rendezték az európai kvalifikációs tornát, nyolc nagyon jó csapat részvételével. Az A csoportból könnyedén, három győzelemmel lépett tovább Lengyelország, mögötte két győzelemmel a házigazda Hollandia jutott tovább. A B csoportban Németország három sikerrel végzett a csoport élén, mögötte nagy küzdelemben Törökország lépett tovább. A törökök ezután jöttek bele a játékba, az elődöntőben nagy meccsen legyőzték a lengyeleket, a másik ágon a németek törték össze a hollandok olimpiai álmait. A döntőben a törökök kétséget sem hagytak afelől, hogy ők a legjobb csapat Európában, hiszen 3:0 arányban legyőzték a német válogatottat.

A női röplabda-torna résztvevői a következő nemzetek: Japán (házigazda), Szerbia, Kína, Egyesült Államok, Brazília, Olaszország, Oroszország, Kenya, Dél-Korea, Dominikai Köztársaság, Argentína, Törökország.

Képek forrása: FIVB

Leave a Reply

%d bloggers like this: