Olimpiai selejtezőre készülnek a női röplabdázók

Hat csapat már megváltotta a repülőjegyét Tokióba, a maradék öt helyért harminchárom ország válogatottja küzd majd

Augusztus 9-11 között rendezték meg az olimpiai kvalifikáció első, interkontinentális körét, melyben hat csoportban a világranglista 24 legjobb csapata vett részt. Ebből a körből a csoportok első helyezettjei kvalifikálták magukat a rendező Japán mellé. Az A csoportban Szerbia diadalmaskodott, így az Európa-bajnok együttes ott lesz Tokióban. A B csoportot könnyedén nyerte a házigazda Kína, akik címvédőként érkeznek az olimpiára. A C csoport győztese az Egyesült Államok lett, mely csak nagy nehézségek árán tudta legyőzni a komoly erőt felmutató Bulgáriát. A D csoportot megnyerő Brazilia készülhet a trón visszaszerzésére, hiszen ők voltak a pekingi (2008) és a londoni (2012) játékok aranyérmesei. Oroszország mindig erős, ezt meg is mutatták a kalinyingrádi selejtezőn, ahol szoros meccsen tudták csak legyőzni Dél-Koreát. A hatodik helyet hazai pályán ellenállhatatlanul játszó 2018-as világbajnoki ezüstérmes olaszok szerezték meg, a ki-ki meccsen lemosva Hollandiát.

Január elején pedig megindul a harc a maradék helyekért, az öt kontinentális szövetség rendez egy-egy kontinentális selejtezőtornát, ahol a nyolc résztvevő csapat közül csak egy juthat el Tokióba. Elsőként Kamerunban az afrikai selejtezőtornán indul útjára a labda, ahol a házigazda Kamerun mellett Algéria, Botswana, Kongó, Egyiptom, Ghána, Kenya és Nigéria harcol a tokiói repülőjegyért. A legfőbb esélyes természetesen a házigazda Kamerun, mellette pedig a kenyaiaknak lehet keresnivalójuk.

Számunkra a legérdekesebb az európai kvalifikációs torna, melyet a hollandiai Apeldoorn-ban rendeznek január 7-12 között. A házigazda Hollandia nagy esélyes, akik új szakvezetővel, az olasz Giovanni Caprara-val készülnek. Nagyon szoros küzdelem várható, mert a hollandok ellenfelei között találjuk Azerbajdzsánt, Belgiumot, Bulgáriát, Horvátországot, Németországot, Lengyelországot és Törökországot.

Az ázsiai selejtezőben is házigazda Thaiföld a legnagyobb esélyes. A Nemzetek Ligáját megjárt együttes komoly játékerőt képvisel, így meglepő lenne, hogyha Ausztrália, Indonézia, Irán, Taipei, Kazahsztán megszorítaná. Dél-Korea azonban szintén ebben a csoportban szerepel, így az első hely vélhetően e két nemzet válogatottja között dől majd el.

A dé-amerikai csoportban négy nemzet verseng: Kolumbia, Argentina, Peru és Venezuela. A csapatok nagyjából egyforma játékerővel rendelkeznek, így nehéz megjósolni a győztes kilétét. Kolumbiának a hazai pálya segíthet, hogy ott lehessenek az olimpián. A karibi térségben már nagyobb csata várható, bár a házigazda Dominikai Köztársaság már a Nemzetek Ligájában megmutatta, hogy komolyan számolni kell velük. Azért nem szabad leírni az ellenfeleiket, Mexikót, Kanadát, Kubát és Puerto Rico-t sem.

A kvalifikáció menetéről itt lehet bővebben olvasni.

Január 12-re kiderül, hogy melyik az az öt csapat, amelyik csatlakozhat a hat kvalifikációt szerzett együtteshez és házigazda Japánhoz. Az olimpiai röplabdatornát 2020. július 24 és augusztus 9 között rendezik Tokióban.

Képek forrása: FIVB (fivb.org)

Leave a Reply

%d bloggers like this: