Megvédte bajnoki címét a Stanford az észak-amerikai női egyetemi röplabda-bajnokságban

Kilencedik győzelmüket aratták a stanfordi lányok a sorozatban, de magyar sikereknek is örülhetünk az NCAA College Volleyball berkein belül

A Stanford Cardinals együttese nyerte az NCAA Womens Volleyball National Championship sorozatot, miután 3:0 arányban győzött a Wisconsin University elleni döntőben Pittsburgh-ben, december 22-én. A mérkőzés legjobbja a Stanford végzőse, Kathryn Plummer volt, aki 24,5 ponttal járult hozzá csapata győzelméhez. Plummer a Stanford elmúlt négy évének kiemelkedő játékosa volt, hiszen összességében háromszoros nemzeti bajnoknak mondhatja magát, emellett többször az év játékosának mondhatta magát, elnyerte a híres James E. Sullivan Award-ot is, melyet a legjobb amatőr sportolónak ad minden évben az Amateur Athletic Union. Emellett ő az egyetlen játékos, aki teremben és strandon is érmes tudott lenni.

A döntőt nagyon könnyedén nyerte meg a Stanford három szettben (25:16, 25:17, 25:20), annak ellenére, hogy a Wisconsin a döntőig vezető úton többek között az elsőként rangsorolt Baylor University csapatát és a szezon egyik meglepetés-csapatát a Nebraskát is. Míg a Baylor ellen a vesztett első szett után vissza tudott jönni a meccsbe a Wisconsin, és nagy csatában legyőzve az első kiemeltet, Dana Rettke 19 leütéssel, összesen 26,5 pontjával volt csapata legeredményesebbje. A döntőben azonban ő sem tudott már segíteni csapatán.

A Stanfordnál Kevin Hambly vezetőedző 2017-es érkezése után egy sikeres generációt nevelt ki, amely első évében még elbukott a döntőben, utána viszont zsinórban kettőt nyertek meg, elsősorban az idén végzős játékosainak (Jenna Grey, Kathryn Plummer, Morgan Hentz, Audriana Fitzmorris) köszönhetően. A következő szezonban azonban új játékosoknak kell húzóemberekké válniuk, hogy kilépve a nagyok árnyékából megismételjék az aranygeneráció sikereit.

Bár nem jutott be az NCAA Womens College Volleyball Championship 64-es országos döntőjébe a két magyarral (Németh Anett, Petrenkó Brigitta) felálló Coastal Carolina University csapata, a saját konferenciáját (Sunbelt Conference) megnyerte, magyarjai kitűnő teljesítményének köszönhetően. Németh Anett többször volt a hét játékosa, év végén pedig magkapta az év támadó játékosa címet a Sunbelt Conference-ben. Emellett ő az első játékos az egyetem történetében, akit az AVCA (American Volleyball Coaches Association) beválasztott az év játékosai közé (All-American). A Volleyball Magazine Petrenkó Brigittát beválasztotta az év újoncai közé. Németh Anett pedig itthon is elnyerte az év játékosa címet.

Képek forrása: ncaa.com, Kathryn Plummer (Instagram)

Leave a Reply

%d bloggers like this: