A siketség nem akadály!

Bár születése óta nem hall, mégis a röplabdázás nagyjai közé küzdötte fel magát az amerikai David Smith, aki most Instagram-on indított sorozatot arról, hogy milyen az élet siket sportolóként.

Nem mindennapi történet azoké a sportolóké, akik nagyfokú halláskárosodásuk ellenére nem csak a siketek számára rendezett sportversenyeken teljesítenek kiválóan, de az épek között is megállják a helyüket. Az olimpiák történetében találunk siket atlétákat, birkózókat, vívókat, vagy épp úszókat, köztük olimpiai bajnokokat is, mint a tőröző Rejtő Ildikót, az 1964-es tokiói olimpiai kétszeres aranyérmesét, vagy Jeffrey Float-ot, aki 1984-ben a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként lett aranyérmes, vagy éppen Terence Parkin-t, a sidney-i olimpia 200 méteres mellúszó számának ezüstérmesét.

Ritka azonban, hogy siket sportoló egy csapat tagjaként legyen sikeres, éppen ezért is inspiráló David Smith története. Már egyetemi évei alatt is kiemelkedő mutatókat produkált, csapatának legjobb ütőjátékosa volt. Onnan Spanyolországba vezetett az útja, ahol klubjával (CV Almeria) bajnok lett és kupagyőztes. Franciaországba igazolt 2011-ben a Tours VB együtteséhez, melynek színeiben három bajnoki címet és ugyanennyi kupagyőzelmet ünnepelhetett. 2016-tól Lengyelországban játszik. Közben pedig már tíz éve meghatározó tagja az USA válogatottjának, mellyel olimpiai bronzérmes (Rio, 2016), világkupa győztes, Nemzetek ligájában ezüst- és bronzérmes. 

Smith hallása már születésekor károsodott, nagyjából 80-90%-os halláskárosodással él, hároméves kora óta azonban hallókészülék segíti, de kiválóan olvas szájról is. A sport már gyermekként elbűvölte, így nem is volt kérdés számára, hogy a sportolói pályafutást válassza, szülei is természetesnek tartották, hogy a gyermekük nem szenvedhet semmilyen hátrányt, mert nem hall. Smith azt nyilatkozta a riói olimpia előtt, hogy ő mindig is tudta, hogy más, mint a többiek, más, vagyis különleges. Négyéves kisfia és a felesége is imádják, utóbbi szerint Smith nem is lenne ugyanaz az ember, ha nem kellene nap mint nap küzdenie a siketségével, sőt attól, hogy ezt az érzékét elvesztette, sokkal érzékenyebb más dolgok iránt.

Az utolsó Instagram-posztjában Smith azt ígéri, hogy megosztja követőivel mindazt a történetet, ami a siketségével és a sportolói pályafutásával kapcsolatos. Sokan írtak neki történeteket a nehézségeikről, ami arra indította Smith-t, hogy maga is elmesélje, hogy milyen az élet siket sportolóként. Aki tehát teheti, kövesse Smith írásait, és merítsen belőle erőt, hogy a siketség nem zárja ki, hogy egy csapat tagjai lehessünk, és ha küzdünk, akkor a siker sem marad el.

Képek forrása: David Smith (Instagram)

Leave a Reply

%d bloggers like this: