Röplabda-karrier

Indul az egyetemi röplabda szezon az Egyesült Államokban

Miközben Európában a női röplabdázók küzdenek a kontinentális bajnoki címért, aztán a hónap közepén a férfiak is megkezdik menetelésüket az Európa-bajnoki cím felé, addig Amerikában megkezdődött az egyetemi röplabda bajnokság. Az amerikai egyetemi sportok kevéssé ismertek a honi sportszerető és sportot követő emberek számára, legfőképpen a röplabdáról van nagyon kevés fogalmunk, pedig az amerikai röplabdázás erősségét ismerve igazán komoly versengésre számíthatunk.

Nézzük, hogy számokban mit is jelent mindez: hogyha csak a legmagasabb szintet nézzük, az NCAA (National Collegiate Athletic Association) három divíziójában 1069 csapat vesz részt, megközelítőleg 15 ezer játékossal. Emelett alsóbb divíziók is vannak, további nagyjából 750 csapattal növeli meg az Egyesült Államok egyetemein tanuló röplabdások számát. Amellett, hogy a sportolói karrier is kiválóan építhető ezekben a felsőoktatási intézményekben, legfontosabb, hogy diplomát is szereznek ezek a sportolók, így az ott eltöltött idő mindenképp hasznos.

A legizgalmasabb természetesen az I. divízió, ahol 334 csapat 31 különböző konferenciában vetélkednek, elsősorban a konferencia-győztes címért. A legnagyobb esemény mégis az NCAA Division I Women’s Volleyball Championship, melyre decemberben kerül sor. A divízió 334 csapatából összesen 64 kap meghívást erre a tornára. 32 csapat automatikusan kvalifikál, míg további 32 meghívásos alapon kerül be a sorozatba, akiket egy bemutató show-n keresztül mutatnak be az érdeklődőknek.

A csapatokban négy évig játszhat egy játékos, pont annyi ideig, amíg egyetemi tanulmányai tartanak: hogyha megnézzük a csapatok honlapját, minden játékosnál látjuk, hogy éppen hányadik évét kezdi az egyetemen: freshman (elsőévesek), sophomore (másodévesek), junior (harmadévesek) és senior (negyedévesek, vagyis végzősök). Ezt követően többségében Európában vagy Kínában, Japánban profiskodnak tovább az itt tanulók: az amerikai válogatott tagjai élcsapatokban szerepelnek, ami az egyetemi képzés erejét bizonyítja.

Európai játékosok is feltűnnek az amerikai egyetemeken, a magyar válogatott Németh Anett a Coastal Carolina University röplabdázója, túl az első évén. Orosz, bulgár, szerb, holland és török csapattársa is van, de a volt békéscsabai feladó Petrenkó Brigitta is a csapat tagja. A nemzetközi elittől kissé lemaradó nemzetek sportolói sokat profitálhatnak kinti tanulmányaikból, hiszen egy egészen más, egy igazán profi szemléletet visznek haza, egy újfajta játékstílust, sőt bátorságot. Minderre jó példa Németh Anett szereplése a magyar válogatottban.

Az amerikai statisztikusok, és az egyetemi röplabda ismerői szerint a következő egyetemek a legjobbak: Stanford, Nebraska, Penn State, Florida, Wisconsin, Texas, Minnesota, Kentucky, Washington, San Diego, Southern California, Utah, BYU, UCLA és Oregon. Az NCAA Volleyball Championship-et az utóbbi időben legtöbbször a Stanford nyerte meg, ők uralják jelenleg az amerikai női egyetemi röplabdázást.

Az egyetemi sportnak ilyen magas szinten való művelése és mellette a tanulás fontosságának hangsúlyozása elsősorban Amerikára jellemző, Európában kicsit háttérbe szorul, Magyarországon is vagy a sport, vagy a tanulmányok kerülnek előtérbe, a kettőnek magas szinten és egyidőben történő művelése igen ritka. Előremutató volna, hogyha Európában is meghonosodna egy hasonló curriculum, hiszen így a kevéssé tehetséges sportolók egy kevéssé jól fizető sportolói karrier helyett/mellett végzettségüknek megfelelően helyezkedhetnének el.

Leave a Reply

%d bloggers like this: