Szurkolói magatartás

Néhány gondolat a Craiova-Honvéd meccsen történtekről

Előző írásom címe talán a mai poszthoz jobban passzolna, hiszen ami a Craiova-Honvéd meccsen történt, annak a sporthoz vajmi kevés köze volt. Egyszerűen nem értem a szurkolói viselkedést, miért kell a másikat provokálni, az ellenoldalnál miért kell ennek a provokációnak felülni. A magyar-román viszony eleve nagyon feszült, a futballmeccs hangulata ezt az ellentétet még tovább élezi. Az eredmény nem számít, csak minél nagyobb legyen a balhé.

Lehet, hogy én vagyok túlontúl naív amikor azt gondolom, hogyha kimegyek egy futballmeccsre, akkor azért megyek, hogy a saját csapatomat buzdítsam, zúgjon a “Hajrá!”, szóljon a zene és a csapatot éltető dalok, amik nem a gyűlöletről, rasszizmusról szólnak, hanem csapatunk hősiességéről, küzdeni tudásáról, nagyszerű játékosairól. Legyenek zászlók, dobok és trombiták, amik megteremtik a hangulatot. Amikor a válogatott meccsein a nézőtér fele “hajrát” kiált, a másik fél “magyarokat”, az bizony libabőrös érzés, és ezt a játékosok is érzik. Szokás példálózni a Liverpool szurkolóival is, akik végigéneklik a meccseket. Van persze személyes tapasztalat is: a Vidi-PAOK meccsen csodáltam a görög szurkolókat, akik kitartóan énekeltek, doboltak, lengették zászlóikat, mellette csak néhányszor skandálta a Hajrá Vidit a hazai tábor. Ahogy a focistáink, úgy a szurkolók is hamar kifogytak a szuszból.

Erre aztán itt van ez az ominózus meccs, amelyre úgy ment a román szurkolósereg, hogy állandóan a magyarokat hergelte trianonozással (és csak a szurkolókat, mert a pályán csak mutatóban volt magyar) és egyéb oda nem illő bekiabálással. Szerencsére a Honvéd szurkolóiban volt annyi tartás, hogy nem ültek fel a provokációnak. Az a baj, hogy ezt a fajta szurkolói attitűdöt biztonsági intézkedésekkel nem lehet visszaszorítani.

Ezzel el is érkeztünk a meccs biztonságtechnikai szempontú lebonyolításához. Látható volt, hogy közel sem egyformák a biztonsági intézkedések a különböző országokban, nincsenek meg a megfelelő normák sem, és büntetendő cselekmények, aminek minden, hangsúlyozottan minden stadionban meg kellene lenni. Ha az UEFA és a FIFA tiltja a pirotechnikai eszközök használatát, akkor arra a mérkőzés szervezőinek oda kellene figyelni, és igenis meg kellene motozni a szurkolót, hogy a minimálisra csökkentsék ezen eszközök használatát.

A Honvéd megóvta a meccset, ami inkább csak kötelességszerű óvás volt, az UEFA elutasítása borítékolható volt. A Craiova büntetést érdemelt, amit meg is kapott, erre hamarosan visszatérek. Sok helyütt olvastam, hogy azt várják, hogy 3:0-val majd a Honvédnak ítélik a meccset, amely így továbbjuthatna. Nulla teljesítménnyel. Igaz, hogy a román csapat jobb erőkből áll, jóval több pénzből is gazdálkodik, de ettől még a Honvéd többet is tehetett volna (megy előre, gólratörően játszik, amiben benne van a kapott gól, gólok lehetősége – lásd Debrecen-Torino párharc, ahol a debreceniek emelt fővel kaptak egy zakót a nevesebb riválistól, de ezért rájuk nem haragszik senki). Szóval irreális elvárás lett volna, ha az UEFA a Honvédot hozza ki a párharc továbbjutójaként. Ha rajtam múlna, egy harmadik meccsen dönteném el a párharcot egy semleges pályán, szurkolók nélkül.

Érdekes a két klub hozzáállása az esethez: a Honvéd óvását elutasították – a klub fellebbez. A Craiova pénzbüntetést és három zárt kapus meccset kapott – fellebbeztek, mert szigorúnak tartják az ítéletet. Elhiszem, hogy az UEFA nem akarja a csendőr szerepét játszani és óriási büntetéseket osztogatni, mert azzal a maradék tekintélyét is elvesztené, és a túlzónak látszó büntetéssel csak még nagyobb ellenállást váltana ki. De egy nagyobb büntetést kilátásba lehetne helyezni egy következő rendbontás esetére.

A borítókép illusztráció

Leave a Reply

%d bloggers like this: