Amerikai győzelem a Nemzetek Ligájában

Az Egyesült Államok címvédésével ért véget a női röplabdázók Nemzetek Ligája sorozatának második évada.

Július 3-7 között, a kínai Nanjingban rendezték a Nemzetek Ligája hatos döntőjét, ahol két csoportban az Egyesült Államok, Lengyelország, Brazília, Kína, Törökország és Olaszország küzdött a végső győzelemért. A csoportküzdelmek során kiesett a hatodik helyen bejutó Lengyelország, amely első mérkőzésén simán, 3:0 arányban kapott ki az Egyesült Államoktól, Brazíliát viszont szoros csatára kényszerítették, ám végül 3:2 arányban maradtak alul. A sorozatban utoljára Malwina Smarzek még egyszer 30 pont fölé jutott (33 pontot szerzett), ám ez sem volt elég a győzelemhez. A lengyelekre újabb kihívások várnak a nyáron: az olimpiai kvalifikációs tornán Szerbia ellen készülnek, augusztus végén pedig kezdődik a részben Magyarországon megrendezésre kerülő Európa-bajnokság, amely szintén fontos a lengyel csapatnak.

A másik csoportban a hazai pályán játszó kínai csapat látszott előzetesen favoritnak, hiszen megnyerték az alapszakaszt. Jó formában érkeztek viszont a törökök, akik meglepték a hazaiakat és egy könnyed, 3:1-es sikerrel kezdték meg szereplésüket, amire az olaszok ellen rátettek még egy lapáttal, aminek 3:0-ás könnyed győzelem lett az eredménye. A másik továbbjutó a Kína-Olaszország mérkőzésen dőlt el, amely szoros csatában 3:1-re dőlt el a hazaiak javára. Paola Egonu fantasztikusat játszott az olaszoknál, 39 pontja a hatos döntő legjobbja. Kína ellen egyébként is jól megy neki, az alapszakaszban 40 pontig jutott ellenük, de az előző évben is 27 ponttal ő volt az olasz csapat legjobbja.

Az első elődöntőben Brazília csapott össze Törökországgal, amelyet egy szoros, és két nagyon sima (25:23, 25:15, 25:10) szettben 3:0-ra megnyert. A brazil csapat nagyon jól koncentrált, kiválóan játszott, a törökök pedig nagyon sok hibával, amit a brazilok ki tudtak használni. A másik elődöntő szorosabb volt, a csapatok játéka nagyon hullámzó volt, de ebből az amerikai csapat jött ki jobban és négy szettben legyőzte a hazaiakat.

volleyball.world

A döntőben pedig megismétlődhetett a csoportkör amerikai-brazil párharca, ahol könnyed amerikai siker született. A győzelemről egy nagyszerű, ötszettes, kiélezett küzdelem döntött, az amerikaiak kétszettes hátrányból jöttek vissza Annie Drews vezetésével, aki 33 pontjával (ebben 32 nyerő ütéssel!) a döntő legjobbja lett. Sikerült áttörniük a brazilok addig kifogásolatlanul működő védekezését és egy 25:15-ös szettel visszajöttek a mérkőzésbe. A negyedik szett szorosabban alakult, de továbbra is az amerikaiak akarata érvényesült (25:21). Következhetett a döntő szett, amiben a brazilok szerezték meg a vezetést, de minden pontjukra volt amerikai válasz, majd 5:5-nél hárompontos előnyre tettek szert. A brazilok 14:13-ig tudtak zárkózni, ám egy antennaérintés az amerikaiak javára döntötte el ezt a szoros csatát. Ezzel az Egyesült Államok megvédte címét a sorozatban, amelyet egy évvel ezelőtt Törökország ellen szerzett.

Leave a Reply

%d bloggers like this: