Véget ért az alapszakasz a Nemzetek Ligájában

Befejeződtek a Nemzetek Ligája csoportküzdelmei, melynek során kialakult a legjobb hat mezőnye.

Kína elsőségével fejeződött be a női röplabdázók Nemzetek Ligája sorozatának alapszakasza, melynek során kialakult a legjobb hat mezőnye (Final Six), aki július 3-án két csoportban folytatják a trófeáért vívott küzdelmet. A kínai Nanjingban megrendezésre kerülő Final Six mezőnyét a házigazda és alapszakaszgyőztes Kína mellett az Egyesült Államok, Brazília, Olaszország, Törökország és Lengyelország teszi teljessé. Az utolsó csoportkör előtt már csak a hatodik hely volt kérdéses, ahová a lengyelek mellett egy jó hajrával Dominika, Belgium vagy éppen Japán odaérhetett volna.

Boryeong-ban azonban már az első körben eldőlt a továbbjutás kérdése. Az előző fordulókban kicsit halványabban teljesítő lengyelek magukra találtak és Malwina Smarzek vezetésével (31 pont) nagy csatában legyűrték a japán együttest (3:1). Második mérkőzésén még simább vereséget szenvedett Japán a házigazda koreai csapattól (3:0), akik nagyot hajrázva legyőzték még a lengyel csapatot is, és ezzel megmenekültek a kieséstől. Japán három vereséggel zárta ezt a csoportkört így lemondhatott döntős álmairól. A boryeong-i csoport legjobb meccsét Lengyelország játszotta Dominikával és nyert hatalmas csatában 3:2-re, Malwina Smarzek ezúttal is 30 pont fölött teljesített (35 pont).

Kép forrása: volleyball.world

A kínai Ningbo Belinun-ban Bulgária, Szerbia és Németország vendégeskedett. A szerbek egyáltalán nem találták a fonalat, mindhárom meccsükön sima vereséget szenvedtek. Bulgária a kiesés ellen vívott óriási küzdelmet, ahogy a koreai csoportban a házigazda Dél-Korea, ám Bulgária csak egy győzelemre volt képes (3:1, Szerbia ellen), Kína és Németország már nagy falat volt számukra. Kína meggyő játékkal nyerte mindhárom meccsét (3:0 lett mindhárom meccsén a végeredmény), és ezzel az alapszakaszt is megnyerték. Formájuk több, mint biztató a döntő előtt, amelyet szintén hazai pályán vívnak majd.

Az oroszok javuló tendenciát mutattak az előző körben, Jekatyerinburgban is ezt szerették volna tartani – a vége teljes kudarc lett. Az Egyesült Államok és Hollandia is nagyobb játékerőt képvisel, mint a mostani orosz csapat, ez a pályán is bebizonyosodott. Egy-egy szettet tudtak csak szorossá tenni, de hiányzott belőlük az önbizalom, ami alaposan le is rontotta a teljesítményüket, így hiába a hazai pálya, nem tudtak élni a lehetőséggel. Az amerikai csapat ellenben mindhárom meccsén győzni tudott, Hollandia ellen nagy küzdelemben tudták csak behúzni a negyedik szettet, ezzel döntő játszmára kényszeríteni a hollandokat, akik kicsit meg is roppantak, így végül az amerikai csapat örülhetett a 3:2-es sikernek.

Ankarában a házigazdának csak a brazilok ellen termett babér, egy fantasztikus meccsen győzték le az addig két győzelemmel álló Brazíliát az alapszakasz záró meccsén. Az ankarai közönség meg is érdemelte ezt a győzelmet, hiszen nagy számban kimentek megnézni a hazaik meccseit és szurkolni nekik, így értük is küdöttek a törökök – ezúttal sikeresen. Belgium majdnem véghezvitte a csodát, de végül az utolsó győzelem elmaradt, amivel esetleg nyomást helyeztek volna a lengyelek vállára, így a hetedik hellyel kell megelégedniük összetettben. Az olaszok, továbbjutásuk biztos tudatában inkább a folyamatos fejlődést helyezték előtérbe, így csak egy győzelmet szereztek, 3:2 arányban legyőzték a házigazda török csapatot.

Folytatás július harmadikán, immáron a legjobb hat mezőnyével.

Leave a Reply

%d bloggers like this: