Finisben a Nemzetek Ligája

Egy körrel a vége előtt Olaszország áll a tabella élén, a középmezőny egyre sűrűbb, Belgium és Lengyelország még reménykedhet.

Változatos meccseken van túl a női röplabdázók Nemzetek Ligája sorozatának eheti csoportküzdelme. Eddig az esélyesek sorra hozták a meccseiket, kevés volt a meglepetés, ám ebben a körben több olyan eredmény is született, amelyre az előzetes esélyek alapján nem igazán lehetett számítani. Szerbia három vereséggel zárta ezt a kört, így minden bizonnyal kiszállt a végső küzdelemből, míg a lengyelek két veresége szintén nehézzé tette számukra a fináléba jutást. Japán hazai pályán hozta a pontokat, így minden esélye megmaradt a legjobb hat közé jutásra. Nézzük, hogy alakultak a meccsek ezen a héten.

Kezdjük Tokióval, ahol Thaiföld, Szerbia és Brazília vendégszerepelt. A csoport küzdelmeit Brazília hibátlan mérleggel zárta, egyedül a japán csapatnak sikerült egy szettet elrabolnia a brazil együttestől, másik két mérkőzését szettveszteség nélkül zárta. Szerbiának jól indult a házigazdák elleni meccse, de a második szett után beindult a japán henger, aminek a fiatal szerb csapat nem tudott ellenállni. Thaiföld ellen a szetteket szorossá tudták tenni, de a meccset nem, ezzel Thaiföldnek erre a hétre is jutott győzelem.

A kínai Jiangmenben nagyon erős csoport jött össze, mert a házigazdák mellett a végső győzelemre is esélyes csapatok (Lengyelország, USA, Törökország) játszottak ebben a csoportban. A kiegyensúlyozottság meg is látszott a mérkőzéseken. A házigazda két meccset simán nyert 3:0 arányban Törökország és Lengyelország ellen, viszont hasonló arányban az amerikaiakkal szemben alulmaradtak. Két meccset tudott nyerni az Egyesült Államok csapata, egyetlen vereségüket a törökök ellen szenvedték el (1:3). A csoport legszorosabb meccsét a törökök játszották a lengyelek ellen és nyerték meg 3:2-re Ebrar Karakurt 30 pontjának is köszönhetően.

Olaszország dominált hazai pályán, így a Perugiában három győzelemmel zártak. Bár a bolgárok kezdésként kikaptak az olaszoktól, mégis meg tudták szerezni első győzelmüket, ezt Dél-Korea bánta, akik egy-egy szettet minden meccsen elloptak, de meccset viszont nem tudtak nyerni Olaszországban. A tabellán Bulgária be is előzte a dél-koreai csapatot, ezzel egy nagy lépést téve a bennmaradás felé. Az előzőekben sorozatos orosz pechszériáról számoltam be, amely most megfordulni látszik, hiszen Bulgária és Dél-Korea ellen is könnyedén győzött az orosz csapat. Az olaszokra is ráijesztettek azzal, hogy az első szettet megnyerték, ám a 29 pontig jutó Indre Sorokaite vezérletével előbb nagy küzdelemben egyenlítettek majd javuló játékkal 3:1-re nyerték meg az összecsapást. A győzelem azt is jelenti, hogy az olaszok már biztosan ott vannak a legjobb hat között.

Stuttgartban már az első fordulóban komoly izgalmak voltak a Belgium-Hollandia mérkőzésen. A két szomszédvár küzdelméből szoros csatában a belgák jöttek ki jobban, elsősorban a 32 pontot termelő Kaja Grobelnának köszönhetően. Dominika pedig Németországtól szenvedett 1:3-as vereséget az első körben. A másnap Hollandia ellen javíthattak volna, ám a hollandok nagyszerű játékkal feledtették a belgák elleni vereséget. A másik párharcban a házigazda németek 3:1-re győzték le Belgiumot. Az utolsó játéknapra két parázs ütközet maradt, mindkettő 3:2-re végződött: Hollandia Németországot, Dominika Belgiumot fektette két vállra. A hollandok most tudtak először teljes csapattal játszani, és a játékuk nagyon biztató az előttünk álló olimpiai kvalifikáció és az Európa-bajnokság előtt.

A következő és egyben utolsó hét helyszínei között ismét van kínai helyszín is (Ningbo), de játszanak Dél-Koreában is (Boryeong), Jekatyerinburgban és Ankarában. Jövő héten eldől, hogy melyik az a hat csapat, amelyik megküzdhet július elején a Nemzetek Ligája trófeájáért.

Leave a Reply

%d bloggers like this: