Tisztul a kép a Nemzetek Ligájában

A harmadik hét végére Törökország vette át a vezetést a tabellán.

A kilencedik fordulóval véget ért a női röplabdázó Nemzetek Ligája sorozatának harmadik heti csoportköre. A hét után Törökország vezeti a tabellát 24 pontjával, mögötte Olaszország 22 ponttal következik, az Egyesült Államoknak 21 pontja van a harmadik helyen. Egy pont a hátránya a 4-5. helyen álló Kínának és Lengyelországnak, a hatodik, még továbbjutó helyen Brazília áll 19 ponttal.

A thaiföldi csapat odahaza nem tudott sikeresen szerepelni, hiszen a Bulgária elleni győzelmet követően egy nagyon szoros, a végletekig kiélezett küzdelemben kaptak a dominikai csapattól 3:2-re, amelyben Brayelin Elizabeth Martinez 36 pontjával sokat tett a győzelemért. A meccs sokat kivett a hazaiakból, akik a törökök ellen simán (0:3) vesztették el utolsó meccsüket. Dominikától a bolgárok egy szoros szettet el tudtak venni, de többre nem futotta az erejükből, így továbbra is ők állnak a tabella alján.

Hongkongban sikeresen szerepelt a hazai pálya minden előnyét kihasználó kínai csapat: Japán sima legyőzése után Hollandiát is könnyedén verték (3:0), viszont az olaszok ellen tízezer néző előtt hatalmas fordítást bemutatva (0:2-ről jöttek vissza) győztek 3:2-re. Hiába az olaszok kiváló támadásépítései és Paola Egonu 40 (!) pontja, a kínaiak a szurkolóik segítségével megfordították a meccset. A csoportot végül Hollandia zárta nyeretlenül a Japán elleni vereségüknek köszönhetően (3:0).

Kortrijkban sem szakadt meg az orosz csapat nyeretlenségi sorozata, bár a fejlődés kétségtelen az esetükben: a házigazda belga csapat ellen még 0:3-at mutatott az eredményjelző, a világbajnoki címvédő Szerbia ellen 1:3, utolsó meccsükön a nagyszerű formát mutató Lengyelország ellen 2:3 a végeredmény. Malwina Smarzek 33 ponttal zárt, ismét egy kiváló meccs a lengyel ütőjátékostól. Belgium felemásan teljesített saját közönsége előtt: Szerbiát nagyon simán verte (3:0), Lengyelország ellen 1:3-t mutatott az eredményjelző.

Brazil and USA battle during the FIVB Volleyball Nations League game Lincoln, Neb. June 6th, 2019. Photo by Eric Francis

Lincolnban nem sikerült tökéleteset teljesítenie az amerikai csapatnak, Brazília ellen ugyanis beszaladt egy 3:1-es vereség, emellett két 3:0-ás győzelem Dél-Korea és Németország ellen. Brazil oldalon hatalmas volt az öröm az amerikaiak legyőzése után, nagyszerű pillanatnak nevezte Ze Roberto brazil szövetségi kapitány a győzelmet, kiemelve Gabi Guimaraes jelentette a különbséget a két csapat között. Németország továbbra is hullámzó teljesítményt nyújt: az USA elleni 0:3 után, Dél-Koreát múlták felül ugyanilyen arányban.

A mezőny nagyon kiegyensúlyozott, látható, hogy egy jó formát mutató csapat is képes legyőzni a papíron jobb játékerőt képviselő együtteseket. Nagyon kell koncentrálni a jelenlegi Top 6-nak, hiszen a verseny egyre jobban élesedik. Folytatás jövő hét kedden. Tokióban vendégeskedik Szerbia, Thaiföld és Brazília; Jiangmen-ben nagyon erős csoport jött össze, hiszen Kínában játszik majd a hazaiakon kívül a lengyel, az amerikai és a török válogatott. Perugiában Bulgária, Oroszország és Dél-Korea lesz Olaszország ellenfele; Stuttgartban Hollandia, Belgium és a Dominikai Köztársaság csapata játszik majd.

Leave a Reply

%d bloggers like this: