Lehetőség a kiemelkedésre

A sport sokak számára nyújt lehetőséget arra, hogy kitörjenek a szegénységből, a nehéz körülményekből.

A sport összehozza az embereket, segít a felzárkóztatásban, mennyi példát hallottunk már, hogy valaki a mélyszegénységből kiemelkedve váljék profi sportolóvá, a világ legjobb játékosává. Rengeteg olyan kezdeményezés van, elsősorban a labdarúgásban láttam, de más sportágakban is bizonyosan működik kisebb médiafigyelem mellett, hogy szegényebb vidékekre, elsősorban Afrika és Ázsia szegényebb területeire szerveznek sportiskolákat, egybegyűjtve a környék tehetséges fiataljait. A FIFA hasonló kezdeményezéseiről rövid reklámfilmek formájában értesülünk, ezekben azt is láthatjuk, hogy a futball összehozó erejével a nők részvételi arányát is igyekeznek növelni.

Vannak országok, elsősorban a korábbi brit gyarmatokra gondolok, ahol jelentős számú őslakos él, ám a sportban való részvételük nagyon alacsony számot mutat. Hogyha az amerikai major sportokra gondolunk, akkor szinte alig találkozunk indián felmenőkkel bíró sportolókkal, de ugyanez a helyzet Kanadában és Ausztráliában is, ahol a sport többségében a fehér emberek sportja.

Ausztráliában a helyzet annyiból jó, hogy a sportok nagy részében találunk őslakos sportolókat, de a labdarúgás valamiért nem tartozik ezek közé. Jelenleg mindössze 2% a benszülött labdarúgók aránya, a többi sporthoz képest alacsony.

Shay Evans, az U-20-as ausztrál válogatott játékosa, az Észak-ausztráliai Borroloola-ban született, amely a Yanyuwa nép területe, és Shay is ebből az őslakos népcsoportból származik.

“Otthon Borroloolában nincs semmi. Nagyon elzárt hely. A futball volt számomra a kiút onnan, a futballtól kaptam a lehetőséget, hogy körbeutazzam a világot. Amikor hazamegyek, mindenki boldog, hogy láthat engem. Mindenki odajön hozzám: ‘Szia Shay, milyen volt Sidney?’ Jó látni, hogy a fiatalok felnéznek rám, és példakép vagyok számukra. Jó látni, hogy az egész közösség mögöttem áll.”

Ausztráliában komolyan veszik a futballt, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy 2015-ben elfogadtak egy húszéves fejlesztési tervet, amely pontról pontra leírja, hogy a futball melyik területén hol tartanak és hová szeretnének eljutni. Mindez abból a felismerésből következik, hogy a foci épp az a kohéziós erő, ami képes ezt a sokszínű országot összehozni, ráadásul egyre többeket érdekel, nem mellesleg egyre több pénz áramlik bele. Ennek a tervnek részeként John Moriarty, az ausztrálok első bennszülött válogatott futballistája vezeti azt a programot (John Moriarty Football Fundation), amely nem csak a bennszülöttek, hanem a nehéz körülmények között élő gyerekek számára szeretné lehetővé tenni futballozást.

Ausztrália jó példát mutat, nálunk is érdemes lenne hasonló távlatokban gondolkodni, és hasonló programokra itt is nagy szükség lenne, mert az országnak vannak olyan visszamaradott, szegényebb részei, ahol a sport – elsősorban a foci – teremthet kiugrási lehetőséget.

Leave a Reply

%d bloggers like this: