Amerika megállíthatatlan

Még a jó formában lévő olaszok is csak megszorongatni tudták az amerikai együttest

Ötödik fordulójánál jár a női röplabdázók Nemzetek Ligája sorozata, a közönség láthatott könnyed győzelmeket és nagy küzdelmeket is. Nézzük, hogy a négy helyszínen milyen eredmények születtek!

Macao, a kínai helyszín elsőként a Dél-Korea – Thaiföld összecsapásnak adott otthont. A sorozat kiszámíthatatlanságát jól példázta a meccs, hiszen az elmúlt fordulóban Dél-Korea győzött, míg Thaiföld kikapott, de ezen a meccsen a koreaiak nem találták a thaiföldi játék ellenszerét, akik végül négy szoros szettben győzték le ellenfelüket. Danai Sriwacharamaytakul thaiföldi szövetségi kapitány a jó csapatszellemnek tulajdonítja a győzelmet, míg a csapat kapitánya, Nootsara Tomkom úgy véli, hogy az előző meccsek rossz nyitásfogadásán sikerült szerencsésen javítani, ami a jól szerváló koreai csapat ellen kulcsfontosságú volt.

A másik kínai mérkőzésen a hazaiak ellenfelei a belgák voltak. A Sárga Tigrisek nem igazán találják a formájukat, hiszen második macao-i meccsükön sem sikerült győzniük. Az olimpiai címvédő kínai csapat jól játszva, sima háromszettes győzelmet aratott. A belgák szövetségi kapitánya, Gert Vande Broek kiemelte, hogy egy minden szempontból nagyon erős kínai csapattal kellett játszaniuk, ennek ellenére elégedett azzal, ahogy a játékosai küzdöttek.

Ankarában az első meccsen az egyre inkább magára találó japán csapat legyőzte a gödörben lévő orosz együttest, akik továbbra is karnyújtásnyira vannak a sikertől, de az utolsó pillanatok nem nekik kedveznek. Margarita Kurilo, aki 22 pontjával csapata legeredményesebb játékosa volt, úgy véli, hogy az első szett után sikerült megnyugodniuk és egyre inkább kezdték megtalálni a játékukat, ám ez most még kevés volt a győzelemhez, de jó alapot biztosít a folytatáshoz.

A németek továbbra is lifteznek a győzelmek és vereségek között: ezúttal a házigazda törökök győzték le őket sima három szettben. A törökök győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. Giovanni Guidetti szerint csapata végre ismét jól játszott, hozta a magától elvárható szintet, különösen támadásban teljesítettek jól.

Apeldoornban Malwina Smarzek és a lengyel csapat megállíthatatlan, ezúttal Brazilia ellen, nagy küzdelemben diadalmaskodtak, Smarzek az előző játéknap 41 pontja után most “csak” 31 pontot ütött.Az első két szett nagy küzdelemben a lengyeleké lett, a harmadik szettet azonban nem tudták behúzni, 28-26 arányban a braziloké lett ez a szett. A nagy küzdelemben elért szettgyőzelem meghozta a brazil csapat kedvét és lendületét, könnyedén hozva a negyedik szettet. A döntő játszmában már nem volt kérdés, a lengyelek nagyon komoly játékot bemutatva 15:9-re nyertek. A brazil kapitány elégedett volt a küzdelemmel és gratulált a lengyeleknek, akiknek a jó játéka nagyon jót tesz a röplabdázásnak.

A másik mérkőzésen Hollandia Bulgáriát fogadta: bár az első szettet elvesztették, utána azonban egyre javuló játékkal négy szettben győzedelmeskedtek az eddig győzelem nélkül álló bolgár együttes ellen, akik egyelőre szokják a légkört, hogy a legjobbak ellen játszhatnak.

Olaszországban ismét jó meccsekre lehetett számítani: elsőként a világbajnoki címvédő szerb együttes a dominikaiak ellen lépett pályára és a jobb szerváinak köszönhetően négy szettben legyőzte a közép-amerikai csapatot. Mina Popovic büszke a fiatal csapatukra, akiknek ez még csak a második meccsük (micsoda merítési lehetőség!). A dominikaiak úgy érzik, hogy elvesztették a koncentrációjukat, ez okozta a vereségüket.

A játéknap legjobban várt meccse a házigazda olaszok és az amerikaiak küzdelme volt. A meccs rá is szolgált a várakozásokra, hiszen döntő szettben harcolták ki a vendég amerikaiak a győzelmet. Mindkét csapat büszke lehet magára ezután a teljesítmény után. Az olaszok kiemelték, hogy sok játékosuk még fáradt és ezért a teljesítmény még nem az igazi. Karch Kiraly amerikai szövetségi kapitány szerint ez a meccs egy jó teszt volt mindkét csapat számára, hogy hol is állnak. Csapata nagyon fiatal, minden ilyen meccs újabb lehetőség a tanulásra.

Leave a Reply

%d bloggers like this: