Szaúdi futónők birtokba veszik az utcát

Szaúd-Arábiában a nők kevés dologban vehetnek részt az ország vallási szokásai, hagyományai miatt, sokáig a sportban sem vehettek részt. Az elmúlt 5-10 évben azonban beindultak olyan pozitív változások, amelyek például engedélyezték a nők számára a sportolást az állami iskolákban, sőt a 2012-es londoni olimpián már női sportoló (Sarah Attar, 800 méteres síkfutásban) is képviselte az országot. Négy évvel később Rióban Kariman Abuljadayel 100 méteres síkfutásban indult. Korábban csak a nyilvánosságtól elzártan futhattak a szaúdi nők, így ez a kezdeményezés alapjaiban változtatta meg a sportoló nők lehetőségeit.

A javuló helyzetet kihasználva hozták létre 2013-ban a Jeddah Running Community nevű futó közösséget, ahol nők és férfiak futhatnak együtt. Nem tiltja ugyanis ezt semmilyen törvény, így működhet a közösség, amely napról napra nő, egyre több városban alakulnak kis futócsoportok. A közösség nem csak a sportban aktív, de ott vannak a közösségi médiában, van Instagram és Facebook-oldaluk is, amelyek megmutatják, hogy a közös futás összehozza a különböző embereket, hiszen nem csak szaúdiak csatlakozhatnak.

De vajon milyen is lehetett az indulás? Asma el-Sayed, egyiptomi futónő így nyilatkozott erről:

Először kissé kínos volt, mert az emberek megbámultak minket és furcsán néztek ránk. De amikor elkezdünk futni, akkor megszűnik körülötted a világ és nem törődsz semmi mással, csak a futással.

A csoportban együtt futnak nők és férfiak, de vannak olyan csoportok is, ahol csak nők vannak. A JRC egyik kitalálója és vezetője Nesreen Ghoneim, aki igyekszik a lehető legtöbbet tenni a szaúdi nők sportolásáért, nagyon aktív a közösség építésében:

Szeretném ha a szaúdi nők kihasználnák azt a lehetőséget, amely most megadatott nekik. Most minden lehetséges, csak egy kis bátorság és erőfeszítés kell, hogy tudják, képesek a változtatásra.

A közösség szerte az országban rendelkezik csoportokkal, még a nagyon konzervatív fővárosban, Rijádban is. Itt Amal Maqhazil vezeti a maga által alapított közösséget. Ketten kezdték, ma már 40-50 fős társasággal fut, hetente kétszer. A nők utcai, nyilvános futása még ma is sokakat megbotránkoztat Szaúd-Arábiában, ám a nők nem adják fel: 2018-ban első alkalommal rendeztek nők számára utcai futóversenyt. Nesreen szerint a futással komoly változások érhetőek el:

Amikor futsz, önmagadat keresed. Futás közben megtalálod és fejleszted is önmagad. A futás megtanít, hogy tudunk többet, hogy lehetünk többek és ennek nincsen neme.

Borítókép: runnersworld.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: