Börtön/divat

A börtönökben gyakran különös módja van a rehabilitációnak, a rabok foglalkoztatásának, nem ritka, hogy különféle termékeket állítanak elő, esetleg a sporton keresztül próbálják visszavezetni a rabokat a normális életvitelhez. Most Brazilia egyik legszigorúbban őrzött bortönében, az Adriano Marrey-ben divatbemutatót tartottak a fogvatartottak alkotásaiból.

Jelenleg is zajlik a Sao Paulo Divathét, ennek keretében szerveztek meg egy rendhagyó divatbemutatót a sao paulo-i börtönben, ahol a rabok által horgolt ruhákban sétáltak végig a modellek a rácsok által határolt udvar rögtönzött kifutóján.

A börtönben 2015-ben indult a horgoló workshop a híres brazil divattervező, Gustavo Silvestre ötlete alapján és vezetésével, amelyet azóta már több, mint száz rab fejezett be. Sokaknak segít a horgolás, egyfajta nyugtató terápiaként. Bruno Ribeiro, az egyik drog birtoklásért és terjesztésért elítélt rab az élete megváltoztatásaként tekint a horgolásra, boldoggá teszi az újabb és újabb elkészült darab. A történetről készült videókban nagyon jól látszik, hogy Bruno mennyire élvezi ezt az egészet.

A horgolás nem csak megnyugtatja a rabokat, de meg is rövidíti a bortönben eltöltött időt: 12 óra horgolás után egy nappal csökken a börtönbüntetés. A bemutató pedig jó alkalmat teremt arra, hogy használatban is láthatják a ruhákat, amelyeket horgoltak és büszkék lehetnek a saját alkotásaikra. A börtönben nem csak erre a divatbemutatóra készítenek horgolt ruhákat saját design alapján, hanem különféle állatfigurákat és sapkákat is.

Kép forrása: http://www.heraldlive.co.za (Miguel SCHINCARIOL / AFP)

Leave a Reply

%d bloggers like this: