Nők a sportban és a sportmédiában

Nemrég lettem figyelmes a neves spanyol sportlap, a Marca egyik különkiadására, ami a Marca en femenino címet viseli, ahol a női sporté a főszerep, ahol a különféle női bajnokságokról, versenyekről tudósítanak, inspiráló női történeteket osztanak meg sportberkekből, sőt folyamatosan várják az újabb történeteket, hogy azokat mindenkivel megoszthassák. Bár 2017-ben indult ez a tematikus oldal, azt hiszem, hogy nagyon komoly létjogosultsága van, nem csak Spanyolországban, de a világ más országaiban is.

Spanyolországban a londoni olimpián fordult elő először, hogy a nők több érmet szereztek, mint a férfiak, bár arányaiban több volt a férfi sportolójuk az olimpiákon. Ugyanez a tendencia Rióban is folytatódott, és nem lennék meglepve, ha Tokióban is így lenne. A Marca erre a folyamatra erősített rá, amikor 2017 júniusában elindította ezt a tematikus oldalát, ahol valóban a női sportolókról szól minden: reflektorfénybe kerülnek olyan játékosok is, akik egyébként nem kapnák meg a megérdmelt hírverést, pedig történetük minden bizonnyal sokakat érdekelhet. Természetesen az en femenino-n megjelenő hírek a főoldalon is megtalálhatóak, csak ott nehezebb rájuk találni, itt viszont rögtön olvashatóak.

Magyarországon ennek egyelőre nincs meg a megfelelő háttere. Női sportolóink kiválóan teljesítenek, de legtöbbször csak ezek a sztár-sportolók, mint Hosszú Katinka vagy Kozák Danuta, vagy éppen a Győr és a Fradi kézis lányai szerepelnek a híradásokban, de keveset tudunk például a női tollaslabda eseményeiről, kiemelkedő játékosairól. De nem kell ilyen szélsőséges példát hozni, a női röplabda sincs igazán reflektorfényben, a női labdarúgásról nem is beszélve. Bár ez utóbbinak mindenképpen jó reklámja volt a nemrég Budapesten megrendezett Bajnokok Ligája döntő.

A nők helyzetéről a sportban és a sportmédiában tartottak konferenciát a női labdarúgó BL-döntő napján a Testnevelési Egyetemen neves külföldi és hazai előadókkal, akik megegyeztek abban, hogy a nők valóban már sokat elértek a témában, de még közel sincs meg az egyenlőség, a sport és az azt körülvevő média még mindig sokkal inkább a férfiak terepe, akik mellett kevés nő tud érvényesülni.

Ezért is nagy szó, hogy egy ilyen neves sportlap külön felületet szentel a női sportnak, örömmel látnám, ha Magyarországon is lenne hasonló, ahol nagyobb teret kaphatnának a női sportolók, elképesztő történeteik. A blog már eddig is igyekezett ennek szellemében működni, és a továbbiakban is szeretném ezt a vonalat tartani és inspiráló történeteket is megosztani Önökkel.

Leave a Reply

%d bloggers like this: