Amerika az élen

Véget ért a Nemzetek Ligája első csoportköre, miután már csak három csapat, az Egyesült Államok, Törökország és Olaszország hibátlan, míg a német, a bolgár és a dél-koreai együttes nem tudott pontot szerezni.

Ruse-ban nem sikerült a hazai bolgár csapatnak pontokat szereznie, hiszen a harmadik fordulóban is alulmaradt, ezúttal az Egyesült Államok csapata gázolt át rajtuk. Jordan Thompson, az amerikaiak játékosa szerint most nem játszottak kiemelkedően, viszont nagyon jó volt a csapatszellem, ennek köszönhetik a győzelmüket. Az amerikaiak magyar származású vezetőedzője, Karch Király nagyon elégedett fiataljai teljesítményével, akikre a következő csoportkörben Olaszországban nehéz meccsek várnak, a házigazda olaszokon kívül a világbajnok Szerbia és a jó formában lévő Dominikai Köztársaság vár.

A másik ruse-i meccsen a Sárga Tigriseknek becézett belga válogatott az amerikaiaktól elszenvedett 3:0-ás vereség után nagy küzdelemben verték a házigazdákat, majd az utolsó fordulóban már domináns játékot bemutatva verték Japán együttesét. Mind a belga szövetségi kapitány, mind Ilka Van De Vyver a csapat kapitánya kiemelte, hogy ázsiai csapatot még eddig nem tudtak legyőzni, így a siker különösen értékes.

Belgrádban a hollandoknak sikerült a javítás, ennek Dél-Korea esett áldozatául, akiknek még nem sikerült meccset nyerniük. Mindkét edző kiemelte, hogy fejlődik a játékuk, és a legfőbb céljuk a fiatalok beépítése a csapatba. A koreaiknál olasz edző ül a kispadon, úgyhogy most próbálják megtalálni az egyensúlyt az európai játékstílus és a koreai mentalitás között – emelte ki Su Ji Kim a válogatozz csapatkapitánya. A hollandok legközelebb hazai pályán bizonyíthatnak majd, többek között Brazilia ellen.

Előzetesen azt lehetett várni, hogy a házigazda szerb csapat egy szoros, végletekig kiélezett meccset játszik majd a törökökkel, ám végül nem így történt: sima 3:0 lett a vége a törökök javára. Giovani Guidetti, a törökök edzője szerint jól játszottak, de azt azért figyelembe kell venni, hogy ez nem az igazi Szerbia, hiszen a házigazda szintén sok fiatallal állt fel, akik még szokják a légkört.

Az olaszoktól elszenvedett szoros vereség után magukra találtak a lengyelek, és a harmadik fordulóban nagyon simán, 3:0-ra győzték le a thaiföldi csapatot. Az olaszok viszont továbbra is menetelnek, az újabb 3:0-ás siker, ezúttal a németek ellen, a tabella harmadik helyére röpítette őket. A németeknek az elmúlt meccsek során csak nüanszok hiányoztak, az olaszok ellen is csak minimális különbséggel vesztették el a szetteket. Felix Koslowski, a németek vezetőedzője is azt nyilatkozta, hogy bár közel voltak az ellenfelekhez, de az utolsó pontokat nem sikerült behúzni, amit a csapat rutintalanságának számlájára ír. Nagyon fiatal a csapatuk, van is bennük potenciál, így a cél egyértelműen a fejlődés.

Brasiliában elszenvedte első vereségét az eddig nagyszerűen teljesítő Dominika, igaz, hogy három nagyon szoros szettet veszített el minimális különbséggel az eddig nyeretlen kínaiak ellen. A mérkőzés színvonalát jól mutatja, hogy a két csapat két-két játékosa is 20 pont fölé került.

A forduló zárásaként a hazai pályán játszó brazil válogatott játszott az orosz csapat ellen egy nagyon egyoldalú mérkőzést, az oroszoknak a szetteken belül sem volt valós esélye, hogy megszorítsa a házigazdát. A brazilok minden mutatóban jobbnak bizonyultak az oroszoknál, így nem meglepő a könnyed győzelem. Alexsander Krasilnikov orosz kapitány szerint ez a meccs jó teszt volt a fiatal játékosok számára, akik először játszhattak ilyen közönség előtt (több, mint 9000 néző!), ami komoly terhet rakott a játékosok vállára.

A következő csoportkörben újabb négy helyszínen zajlanak majd a küzdelmek: Olaszországban az USA, a Dominikai Köztársaság és Szerbia vendégeskedik, Törökországba mennek az oroszok, a németek és a japánok, Kínában a belgák, a dél-koreaiak és a thaiföldiek lesznek a házigazdák ellenfelei, végül Hollandiában a lengyelek, a bolgárok és a brazilok vendégszerepelnek.

A harmadik forduló eredményei:

Belgium – Japán 3:1

Kína – Dominikai Köztársaság 3:1

Hollandia – Dél-Korea 3:0

Olaszország – Németország 3:0

Törökország – Szerbia 3:0

Brazilia – Oroszország 3:0

Thaiföld – Lengyelország 0:3

USA – Bulgária 3:0

Borítókép: volleyball.world

Leave a Reply

%d bloggers like this: