Indul a Nemzetek Ligája

Mai napon vette kezdetét a röplabdázók Nemzetek Ligája sorozata, amely a korábbi Világliga helyett hozott létre a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB). A tavalyi sikeres kezdet után, amely a férfiaknál az oroszok, a nőknél pedig az amerikaiak győzelmét hozta, most újra fantasztikus küzdelmet ígér a röplabda szerelmeseinek.

A sorozat lebonyolítása a következő: mind a férfiaknál, mind a nőknél 16 csapat vesz részt a sorozatban: 12 kiemelt csapat melléjük csatlakozik 4 csapat akik a Challenger kupából juthatnak fel. A Challenger kupa négy kontinentális szövetség hat csapatának kínál lehetőséget a feljutásra, akik közül végül a négy legjobb vehet részt a Nemzetek Ligájában.

A sorozat idei indulói a férfiaknál: Argentina, Brazilia, Kína, Franciaország, Németország, Irán, Olaszország, Japán, Lengyelország, Oroszország, Szerbia, USA, Ausztrália, Bulgária, Kanada, Portugália.

A női mezőny pedig így fest: Brazilia, Kína, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Oroszország, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Törökország, USA, Belgium, Bulgária, Dominikai Köztársaság, Lengyelország.

Első körben mindenki játszik mindenkivel, majd a legjobb hat két hármas csoportban folytatja a küzdelmeket. Innen a csoportok első helyezettjei játszanak a másik csoport második helyezettjeivel. Innen pedig a két győztes játssza a döntőt, a vesztesek pedig a harmadik helyért játszhatnak.

A nők Nemzetek Ligája sorozata a mai napon rajtol és egészen július 7-ig tart, a férfiaké pedig május 31-én kezdődik és július 14-én ér véget. A nők döntőjét a kínai Nanjingban, a férfiakét pedig Chicagoban tartják.

Az első forduló már zajlik, az amerikaiak esélyeshez méltóan 3:0-ra legyőzték a belga együttest, amely éppen a magyarok elleni mérkőzesekkel készült a Nemzetek Ligájára. A második meccsen Törökország hasonló arányban bizonyult jobbnak Dél-Koreánál. Az első forduló slágermeccse egyértelműen a kínaiak és a brazilok összecsapása.

Leave a Reply

%d bloggers like this: