Új uralkodók az európai röplabda trónján

A ma délutáni berlini szuperfináléban ugyanis nem az előzetesen esélyesebbnek gondolt csapatok győztek a röplabda Bajnokok Ligája női és férfi döntőjében. A nőknél első alkalommal győzedelmeskedett az Igor Gorgonzola Novara együttese, 3:1 arányban legyőzve az Imoco Volley Conegliano együttesét, ezzel visszavágva az olasz bajnokságban elszenvedett vereségért. Az első két szettben a húsz esztendő Paola Egonu vezérletével 2:0-ra elhúzott a Novara, ahonnan egy szett erejéig még éltek a Conegliano reményei, de a negyedik szettben a Novara nagyszerű támadójátékkal zúzta szét ellenfele győzelmi reményeit és hódította el a trófeát.

Francesca Piccinini, a Novara 40 esztendős kiváló játékosa immáron a hatodik Bajnokok Ligája győzelmét szerezte, a döntő után így nyilatkozott:

“Ez egy nagyon érzelemdús pillanat számomra. Annyira akartam a győzelmet, és annak ellenére hittem az esélyeinkben, hogy tudtam, nagyon nehéz lesz. Gratulálok a csapattársaimnak, mert fantasztikusan játszottak és nagyon keményen dolgoztak. Ez hatványozottan igaz Egonu-ra, aki feleannyi idős, mint én, és fiatal kora ellenére, már egy igazi fenomén.”

A férfiaknál megismétlődött a tavalyi döntő, ismét a Lube Volley Civitanova és a Zenit Kazany csapott össze egymással, ám most fordított eredménnyel. A Lube 3:1-es sikerével megtörte a kazanyi csapat 2012 óta íródó sikersorozatát, és visszavitte Olaszországba a Bajnokok Ligája trófeáját, melyet 2009 és 2011 között a Trentino nyert meg.

A meccs pedig nem úgy indult, hogy meglepetés lesz a vége: az első szettben a Zenit nagyot játszva, kiváló blokkokat bemutatva még győzni tudott. A második szettben aztán beindult az olasz henger: kubai játékosai vezérletével 25-15-re majd 25-12-re hozta a második és harmadik szettet, végül 25-19-cel húzták be a negyediket és szerezték meg vele a győzelmet.

A mérkőzést követően a Lube bolgár játékosa, a 17 pontot szerző, és ezzel legeredményesebb Tsvetan Sokolov így értékelte a győzelmet:

“Hogy egy álom vált valóra? Naná! Előző évben vesztettünk, úgyhogy idén nagyon fontos volt, hogy legyőzzük a Zenit Kazanyt. A Zenit a világ legjobb együttesei közé tartozik, dominálta az egész elmúlt szezont a Bajnokok Ligájában, úgyhogy ellenük nyerni fantasztikus érzés. Nagyszerű volt a hangulat, remélem, hogy jövőre is visszatérünk a döntőbe!”

Leave a Reply

%d bloggers like this: