Judd Trump a snooker új világbajnoka

Új világbajnokot avattak a sheffieldi Crucible Színházban tegnap este, ugyanis a 29 éves angol Judd Trump a 2011-es döntő visszavágójának is beillő mérkőzésen 18-9 arányban győzte le a skót John Higginst, aki az egymást követő második évben jutott döntőbe, de győznie egyik alkalommal sem sikerült, sőt összességében ez már az ötödik vesztes döntője volt, négy győzelem mellett.

Nem úgy a friss világbajnok, aki vissza tudott vágni Higgins-nek a 2011-ben elszenvedett vereségért, és komoly csapást mért a skót sznúkeresre, legutóbb épp Higgins tudott hasonlóan nagyarányú győzelmet aratni világbajnoki döntőben, 2009-ben Shaun Murphy ellen.

skysports-judd-trump-world-championship_4661057
Kép forrása: skysports.com

Trump kitűnően játszott a döntőben, esélyt sem hagyott ellenfelének, hét százas bréket lökött, Higgins is 4 százassal jelezte, hogy azért nem ingyen adja a győzelmet ellenfelének. Trump menetelése nehezen indult, Un-Nooh ellen szoros meccsen (10-9) tudott csak továbbjutni, majd a 16 között Ding ellen komoly hátrányból jött vissza és nyert végül 13-9-re. A Maguire elleni negyeddöntője sima volt (13-6), az elődöntőben is nagyobb nehézségek nélkül 17-11-re győzött a szintén kiváló formában sznúkerező Gary Wilson ellen.

A döntő első szakasza még döntetlennel zárult, három százas brékkel tarkítva, a nézők legnagyobb örömére. A második szakaszban aztán beindult a Trump-henger: az első frémet még Higgins hozta egy 125-ös brékkel, onnan aztán már csak Trump nyert, 12-5-tel zárták a vasárnapot. A hétfői első szakaszban ismét döntetlenre végeztek a felek, így 16-9-cel fordultak a záró etapra, ahol két gyors győzelemmel Trump bebiztosította első világbajnoki címét.

Nem csak a döntő hozott igen magas színvonalat, hanem az egész torna nagyon magas szintű játékot hozott, amit az is jól mutat, hogy összesen 100 darab százas bréket löktek, ami messze felülmúlja az eddigi legjobb eredményt (86). Döntőben sem született még ennyi százas brék, mint most, sokan minden idők egyik legmagasabb színvonalú döntőjének tartják, a hatszoros világbajnok Steve Davies így nyilatkozott:

“Fantasztikus volt. A döntő színvonala talán a legjobb volt, amit valaha láttam és az egésznek Judd Trump volt a szíve.”

A világbajnokság névadó szponzora a Betfred 100 fontot ajánlott fel a Jessie May Children’s Hospice at Home alapítvány számára minden százas brék után, illetve 25 ezret, ha elérik a nyolcvan száz fölöttit. Ez sikerült is, így Jessie May alapítványa is gazdagodott a játékosok kitűnő teljesítményének köszönhetően.

Judd Trump szezonjára ezzel a győzelemmel tette fel a koronát: ő lett az első sznúkeres, aki egy éven belül több, mint egymillió fontot nyert. A szakértők úgy nyilatkoztak a döntő után, hogy Trump lehet a következő időszak meghatározó játékosa.

Leave a Reply

%d bloggers like this: