Ezen a napon született…

… 1942-ben a hétszeres olimpiai bajnok cseh tornásznő Věra Čáslavská, a ’60-as évek legkitűnőbb tornásza, olimpiai érmei mellett dominálta a világbajnokságokat és Európa-bajnokságokon sem talált legyőzőre. Sikerei mellett leginkább a bátor kiállásáról híres, hiszen éppen az 1968-as mexikói olimpián a kamerák keresztüzében tiltakozott Csehszlovákia szovjet megszállása ellen.

Hiába a nagy sikerek, a csehszlovák politika – szovjet nyomásra – igyekezett ellehetetleníteni és a háttérbe szorítani legnagyobb sztárját, aki ennek hatására vissza is vonult a sporttól. Csak Juan Antonio Samaranch akkori NOB-elnök közbenjárására oldották fel a Čáslavská elleni szankciókat, így aztán edzőként dolgozhatott és maradhatott szeretett sportja mellett.

1989 neki is elhozta az újabb lehetőséget a közéleti szerepvállalásra. A bársonyos forradalmat követően a cseh elnök, Vaclav Havel tanácsadója lett az egészségügy terén. A kilencvenes években egy ideig a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke is volt.

Sajnálatos módon a magánélete nem alakult szerencsésen. Még Mexikóvárosban házasodott össze a tokiói olimpia ezüstérmes középtávfutójához, Josef Odložil-hoz, a házasságból egy fia és egy lánya született. 1987-ben elváltak. 1993-ban Josef és fia, Martin között veszekedés tört ki, melyben Martin olyan erővel vágta fejbe az apját, hogy kómába esett, majd meg is halt. Az eset mély depresszióba taszította Čáslavská-t. Ha ez nem lett volna elég 2015-ben rákot diagnosztizáltak nála, mellyel küzdött, de szervezete végül 2016. augusztus 30-án feladta a küzdelmet.

Věra Čáslavská a tornasport egyik legkiválóbb alakja volt, aki megmutatta, hogy a sport felül tud emelkedni a politikai csatározásokon. Példát mutatott hazaszeretetből kitartásból és bátorságból, ezért 1998-ban beválasztották a Tornászok Hall of Fame-jébe.

 

Borítókép: https://www.rferl.org

Leave a Reply

%d bloggers like this: