Ezen a napon született…

… a kiváló sznúkerjátékos, az angol Jimmy White. A sportág nagy öregje ma töltötte be az 57-et, Isten éltesse!

White a sznúker történetének kiemelkedő alakja, karrierje immár 39 éve tart, amely alatt jelentős sikereket ért el, megnyerte a sznúker szinte összes jelentős trófeáját, egyet kivéve, a világbajnoki trófeát. A világbajnokságnak helyet adó sheffieldi Crucible-színházban hatszor is játszhatott döntőt, de egyiket sem sikerült megnyernie. Az első vesztes döntőjét 25 évvel ezelőtt játszotta 1984-ben Steve Davies ellen, ahol hamar nagy hátrányba került, de visszakapaszkodott, de a végjátékban a már kétszeres világbajnok Davies a maga javára döntötte el a küzdelmet. 1990-ben jött a követekező döntő, ahová épp Daviest legyőzve jutott el.  A döntőben Stephen Hendry volt az ellenfele, aki ezzel a sikerével lett minden idők legfiatalabb világbajnoka. 1991-ben John Parrott győzte le, míg a következő három évben újra Hendry állta útját White világbajnoki álmainak.

Jimmy White
Kép forrása: https://www.skysports.com

Egy rekordot azért sikerült elérnie a világbajnokságokon: ő lett az első balkezes, aki maximum bréket (147) lökött a világbajnokságon (1992-ben, az első fordulóban, Tony Drago ellen. Róla egy külön posztban emlékezek meg), összességében a második 147-es volt az övé, Cliff Thorburn lökte az elsőt 1983-ban.

Ha már a világbajnokságot nem sikerült megnyernie, a játék más formáiban vigasztalódott: a 6 piros 6 színes golyós sznúkerben 2009-ben szerzett világbajnoki címet, majd ennek a szenior változatát éppen idén nyerte meg. A szenior világbajnokságon 2010-ben úgyszintén diadalmaskodni tudott.

Karrierje során 24 pontszerző verseny döntőjében szerepelt, ebből 10-et nyert, nem pontszerző versenyeken 40 döntőt játszhatott, melyeken 22 győzelem 18 vereség a mérlege.

A sznúker mellett kipróbálta magát a pool-biliárdban is, a kilencgolyós változatban több ízben is indult a világbajnokságon, ahol a legjobb 32-ig jutott. 1995-ben csapatban megnyerte a Mosconi-kupát (Európa-világ párharc). Emellet pókerezik is, a kártyában is ért el kisebb sikereket.

Bár már leszállóágban van, azért még nem érdemes leírni Jimmy White-ot, aki ha profi sznúkeresknént nem is ér el akkora sikereket, mint korábban, a sportág népszerűsítésében még nagy szerepe lehet, mint például a magyarországi Snooker-gála.

Leave a Reply

%d bloggers like this: