Ezen a napon született …

1927-ben Karlskrona-ban Lars Hall, svéd öttusázó, kétszeres egyéni olimpiai bajnok (1952-Helsinki, 1956-Melbourne) és a csapattal egy ezüstérme van, szintén a helsinki olimpiáról. Emellett négy egyéni világbajnoki címet nyert és kétszer a svéd csapat tagjaként is felállhatott a dobogó legtetejére. Az olimpiák történetében az orosz Andrej Mojszejev mellett ő az egyetlen, aki kétszer is meg tudta nyerni az öttusázók egyéni számát. Az öttusa legsikeresebbje az olimpiák történetében Balczó András három arany- és két ezüstérmével, de még nála is többet nyert a szovjet Lednyov (összesen hetet: két arany, három ezüst, három bronz leosztásban)

Lars Hall volt az első olyan öttusázó, aki már nem katonaként tudott nyerni (eredeti szakmája asztalos volt), hiszen korábban csak katonák tudták elnyerni a címet. Az 1952-es helsinki győzelme azonban nem kis részben a szerencsén múlott: a lova lesántult, a helyette kapott ló pedig a verseny egyik legjobbja volt. Elkésett a lövészetről, de egy kizárás körüli vita miatt elhúzódott, így mégsem késett el. Végül kiváló úszással és futással tudta megnyerni az olimpiai bajnoki címét.

A helsinki olimpia nekünk magyaroknak is emlékezetes. Bár Hall megnyerte az egyénit, a dobogó alsóbb fokaira két magyar, sorrendben Benedek Gábor és Szondy István állhatott, akik Kovácsi Aladárral kiegészülve viszont a csapatverseny aranyérmét szerezték meg, így a magyar csapat végzett az éremtáblázat élén.

Lars Hall az öttusa nagy alakjai közé tartozott, 63 évesen húnyt el a Stockholm közeli Täby községben 1991. április 26-án.

Borítókép: https://www.olympic.org/lars-hall

Leave a Reply

%d bloggers like this: