Miért jó sportfilmet nézni – Emlékezz a Titánokra

A sport mindig nagyon hálás téma, hiszen az érzelmek legszélesebb skáláját képes megmutatni: mély fájdalmaktól, csalódásoktól lehet eljutni a legmagasabb csúcsokig, a siker öröméig, amiben osztozik sportoló és néző (szurkoló) egyaránt. Ha film készül róla, akkor még inkább hatással tud lenni ránk. Így tesz velünk az Emlékezz a Titánokra című film is. Én így láttam rovatunk következik.
Ha sportfilmet néz az ember, akkor annak garantáltan nagyon magas az érzelmi töltete, nehéz megállni sírás nélkül. Mindig van egy nagy dráma, amitől a sportoló vagy a csapat mély gödörbe jut, hogy onnan aztán a csillagokig emelkedjen a történet végére. Hiába kiszámíthatóak és talán kicsit giccsesek is ezek a filmek, az ember mégis szívesen nézi, mert a látvány, az érzés, hogy egy csapat összefog a legnehezebb körülmények ellenére is, igazán szívet melengető.
A Titánok története igazán hatásvadász, de nem tudok ezért haragudni rá, mert olyan jól meg van csinálva, hogy az ember el is felejti azt a sok filmes közhelyet, amiből felépül. Pedig nem közhelyek ezek, hiszen a történet alapja igaz, a T. C. Williams High School 1971-es amerikaifutball-idényét dolgozza fel, amikor is Herman Boone edző vezetésével a Titánok 13-0-ás szériát produkálva lettek bajnokok.
Ez már önmagában nagy szó, veretlenül bajnoknak lenni, de ha a körülményeket megnézzük, akkor válik igazán fantasztikussá ez a teljesítmény. A viriginai Alexandriában játszódik a történet, egy faji előítéletektől terhelt városban, ahol épp ekkor egyesítették a fehéreknek és feketéknek fenntartott iskolákat, és az amerikaifoci-csapat élére is új, színesbőrű edzőt neveztek ki, Hermann Boone személyében, aki a fejébe vette, hogy egységet kovácsol, mindent a csapat érdekének rendel alá, így szépen lassan a faji előítéletek kezdenek feloldódni a csapaton belül, barátságok szövődnek és végül létrejön a nagybetűs csapat, akik képesek egymásért küzdeni, csúszni-mászni a győzelemért. A csapat mutatja a példát, és végül a város szinte egy emberként áll a csapat mögé és szurkol a mindent eldöntő meccsen.
Kép forrása: https://www.exploregeorgia.org
Ahogy látható, a történet nagyon kiszámítható, mégis van benne valami, ami miatt nekem igazán tetszett. A faji előítéletek a sport által sokkal könnyebben megszüntethetőek, hiszen itt nincs mese, együtt kell dolgozni a csapat sikeréért. Biztos vagyok persze abban is, hogy a filmben ábrázoltnál a valóságban ez sokkal nehezebb. Mindenesetre jó érzés azt látni, hogy az emberek képesek az összefogásra. Szükség van erre a morális pluszra, amikor a való életben ebből sajnos nem túl sokat tapasztalhatunk.
A film próbálja felvillantani, hogy milyen lehetett egy faji előítéletektől terhelt városban élni, de nem ez válik igazán hangsúlyossá. Mivel sportfilmről van szó, a csapat és a győzelem a legfontosabb, a többi csak ennek egyenes következménye. Nagyon fontosak azok a részei a filmnek, amikor az edzők taktikáról beszélnek, vagy éppen a meccs közbeni szerencsés cserék, vagy az, hogy kit mivel lehet motiválni. Így pedig kiütköznek az eltérő edzői filozófiák és Boone nem egyedül viszi sikerre a csapatot, hanem Bill Yoast-nak is sok köze van ehhez. végül a két edzői is mély barátságot köt.
Az Emlékezz a Titánokra úgy tud megható és szerethető filmmé válni, hogy nem mond semmi újat, nem mond semmit extrát, sőt cukormázzal önti le az egész történetet, de én mégis azt mondom, hogy megnézném újra és újra, mert sajnos (vagy nem sajnos) de erre a szirupos-csöpögős motivációra szükség van. Nem mellesleg tele van a film jópofa jelenetekkel, mint a Titánok tánca, és a zene mellett se menjünk el szó nélkül, mert az is rengeteget hozzátesz a film értékéhez.

Leave a Reply

%d bloggers like this: