Interaktív emlékek

Újabban nagy divatja van a közösségi adakozásból, hozzájárulásból készülő kiállításoknak, és mindez nagyon érdekes, hiszen nem egy rendezői koncepció alapján készül el a kiállítás, hanem az adományozott tárgyak, dokumentumok határozzák meg a kiállítás arculatát.  Ezek a kisméretű, kamara- vagy pop-up kiállítások népszerűek, hiszen kisebb költségvetésből is érdekes dolgokat lehet megmutatni.

A Kulturális örökség európai éve (2018) rendezvénysorozatához csatlakozik a Photoconsortium, amely a WeAre#EuropeForCulture programon keresztül valósít meg 10 európai városban, többek között Budapesten is, ahol az Országos Széchényi Könyvtár csatlakozott, amely Emlékképek ’89 – Egy új korszak határán címmel rendezett egy interaktív fotókiállítást a Kézirattár folyosóján. A tárlat a rendszerváltás személyes emlékeiből válogat. A kiállításban részt vesz az OSzK Fotó. és Diafilm Tára, valamint a Plakát- és Kisnyomtatványtár is, valamint közösségi adakozásból kerültek be tárgyi emlékek, amelyek a rendszerváltás szellemiségét kívánják megidézni.

Elsősorban egy fotókiállításról van szó, de a tárgyak között is megtaláljuk a diktatúra emlékeit, párttagkönyveket és úttörőjelvényeket, de a korszakra jellemző egyéb tárgyakat is, például játékokat (az elmaradhatatlan Rubik-kockát), és egy írógépet is, amit ki is lehet próbálni. Az interaktivitást néhány kijelző dobja fel, amelyet a telefonunkra letöltött alkalmazás segítségével tudunk irányítani, és elmerülni a múlt emlékeiben, mások emlékeiben, amelyen keresztül a saját múltunk is megelevenedik.

Úgy vélem, hogy érdekes hatással lehet az emberekre ez a kiállítás, a harmincas generáció fölött ez már mindenkit érintett. Nekem a gyermekkoromat idézi meg: a tárgyak ugyanazok, amelyeket én is a kezemben fogtam egykor és töltöttem el velük órákat és ezek óhatatlanul visszahozzák azokat a kellemes emlékeket, amelyeket gyermekkoromból őrzök. Elég ránézni egy ismerős könyvborítóra és elönt az a kellemes melegség, ami a jó emlékek felidézésével együtt jár.

Azt hittem, hogy egy ilyen “retró-kiállítás” nem lesz érdekes, hogy nincs ezen mit mutatni, de ez nem így van. Az emlékek olyannyira részei az életünknek, hogy jó visszautazni akár csak 30 évet és elmerülni kicsit a gyermekkorban, vagy épp a lázadó ifjúságunk éveibe.

A kiállítás május 24-ig látható az Országos Széchényi Könyvtárban, a Kézirattár folyosóján.

 

Borítókép: Fortepan/Szigetváry Zsolt adományozótól

Leave a Reply

%d bloggers like this: