Begolyózunk – A petanque megjelenése Magyarországon

A franciák nemzeti sportjának is hívott petanque az 1980-as évek végén jelent meg a magyar sportéletben, a sportági szövetség (Magyar Petanque Szövetség – MAPESZ) 1989-ben, három klub részvételével alakult meg, Szalóky Károly elnökletével. Azóta is jelen van a sportág Magyarországon, jelenleg 13 egyesületben tudnak petanquozni az érdeklődők.
A magyar sajtóban először a Film Színház Muzsika című hetilapban olvashatjuk a petanque sportot, rögtön képet is közöl, melyen Alain Delon és Dawns Addams petanque-ot játszik. A Népszabadság a francia munkások kedvelt szórakozásaként említi, további informácókat nem tudunk meg a sportról. A Népsport 1975. október 3-iki száma “Másként fogom az ütőt, mint a gyerekek” címmel beszélgetést közölt Victor Vasarelyvel, akiről kiderül, hogy lelkes híve a petanque-nak, kiemeli annak olcsóságát, hogy bárhol játszható, kortól függetlenül:

Rendkívül olcsó – mondja – játszhatja öreg és fiatal, jó lenne otthon is bevezetni. A lényege a következő: van három-négy, jelekkel ellátott, csiszolt golyó…

A Tükör 1976 februári számában ugyanúgy Hámori Tibor tollából olvashatjuk a Vasarelyvel készített interjú újabb változatát, a petanque ismételt megemlítésével. A Képes Sportban Sós Péter készített villáminterjút a nyolcvanéves festővel, aki elsők között említi a petanque-ot, mint az általa űzött sportok egyikét:

Ma a francia golyójátékot, a petanque-ot kedvelem, ez ilyen idős korban is űzhető.

A nyolcvanas évek végéig mindösszesen ez a néhány rövid említés volt olvasható a petanque-kal kapcsolatban, ekkor kezdődik ugyanis a játék elterjedése, köszönhetően az 1987. április 10-én megtartott magyarországi ősbemutatónak. A bemutatót megelőzően a Magyar Nemzet szerdai (április 8.) száma “Begolyózunk?” címmel közölt előzetest, rövid szabályleírással, valamint a sport történetének rövid ismertetőjét is olvashatjuk. Megtudjuk belőle, hogy 1959 óta rendeznek világbajnokságot, valamint azt is, hogy francia bajnokság is több, mint negyvenéves múltra tekint vissza, ahol nem ritka a tízezres nézősereg sem. A fontos NOB-döntés, hogy a petanque bekerült az olimpián választható sportágak közé, könnyen beindíthatja a játék népszerűvé válását.
Az ősbemutató az Elektromos pályán volt megtartva, Vass Károly és Doma József szervezésében, akik neves francia petanque-sportszer gyártókat (JB, Obut) is hívtak az eseményre, valamint két játékos is érkezett velük. Neves sportolóink próbálhatták ki a játékot, mint Németh Ágnes kosárlabdázó és francia röplabdázó párja Raquel Chumpitaz, valamint a kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos.  Az eseményről a Képes Sport 1987/15-ös számában képriportban számolt be, majd ugyanebben az évben, a 18. számban egészoldalas riportot is közölt az eseményről, szabálymagyarázattal kiegészítve. A cikk megemlíti, hogy jó marketinggel van lehetőség arra, hogy Magyarországon is népszerűvé válhat a játék, köszönhetően többek között annak a nagyjából 100 embernek, akik ezen az ősbemutatón részt vettek. Röviden a Népsort is beszámolt az ősbemutatóról.
A népszerűség növelésére Doma József bemutató-körutat szervezett francia petanque-játékosokkal:

A bemutatók közönségsikere vitathatatlan, Balatonfüreden például ezrek figyelték, mit tudnak a petanque igazi hozzáértői.

majd a turné végén egy margitszigeti petanque-párbajjal zárták le az eseménysorozatot, ahol az újságírók a francia bajnokokkal mérkőzhettek.
Sajnos a hirtelen jött népszerűség ugyanilyen gyorsan el is illant: a Magyar Nemzet 1987. november  19-én már arról számolt be, hogy a JB cég magyarországi tárgyalásai sikertelenek voltak, így a golyókat Magyarországon árusítani nem tudják, dolguk végezetlenül hazamentek. A cikk szerzője – aki kipróbálta a játékot – sajnálatát fejezte ki az események miatt, leginkább azért, mert az árusításra felkért üzletek azzal hárítottak, hogy a petanque idegen a magyar mentalitástól.
Korai volt az újságíró csüggedése, ugyanis másfél év múltán már arról adott hírt a Magyar Nemzet, hogy a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban megalakult az Első Magyar Petanque Club, Szalóky Károly vezetésével. A Doma Józsffel való együttműködésének is köszönhetően végül megegyezés született a francia JB cég és a Skála között, így hamarosan már Magyarországon is lehetett petanque-golyót kapni. A Kertészmérnök 1990. évi második számában már új népörületnek titulálja a petanque-ot, elterjedésében a szövetség is besegít. A NépsportKi löki el a malacot” címmel közölt interjút Szalóky Károllyal az 1989/248. számban, amiből sok információt megtudhattak a játék iránt érdeklődők.
A népszerűség újabb bizonyítékai Göbölyös N. Lászlónak a Kurírban megjelent tudósításai, melyek kevéssé a magyar petanque-élet leírásai, sokkal inkább a játék megismertetése, a francia eredet megismerése volt a célja. A Nemzeti Sport 1992. december 29-iki számában már azt olvashatjuk, hogy 150 igazolt versenyző, nyolc klubban petanque-ozik Magyarországon, sőt már az előző évben (1991) és ebben az évben is a válogatott részt vett a világbajnokságon. Strompf Péter, a szövetség akkori elnöke Szalóky Károlyhoz hasonlóan nagy energiát fektetett abba, hogy a petanque minél népszerűbb és sikeresebb legyen Magyarországon, aminek végül ma már látjuk a megvalósulását.
Ahogy ez a rövid összefoglaló is jelzi, a rendszerváltás kori sportsajtó bár foglalkozik a petanque-kal, kiemelt szerepet azonban nem kap. Elsődlegesen népszerűsítő írások jelennek meg róla, versenyekről majd csak a későbbi időszakban olvashatunk hosszabb-rövidebb tudósításokat.
A petanque játék lényegét nagyszerűen foglalja össze a Kurír Sportszájszél című rovatában olvasható Charles Aznavour-idézet:

A petanque Bubkája vagyok. Hol fent vagyok, hol lent.

One thought on “Begolyózunk – A petanque megjelenése Magyarországon

  1. én DOMA Jozsef vagyok. Ma màrcius 25-én bukkantam véletlenül a magyar Pétanque történetére a Szaloky .baràtom cikkeiböl.Csak annyit, hogy jolesett, hogy még valaki még emlékszik még a dàtumokra is, és amit én olvastam az minden igaz . Koszönöm a Szaloky Kàroly-nak és tàrsainak .Fülöp Jànos,, Reményk kàlmàn,,Lukàcs Zoli éss föleg Janzso Miklos munkàjàt.. Kàr hogy nem volt szerencsém ötet ismerni.Minden jot a tàrsasàgnak…

Leave a Reply

%d bloggers like this: