Sportos város – sportos könyvtár

Idén Budapest Európa sportfővárosa, Magyarország pedig fontos sporteseményeket lát vendégül, vannak visszatérők és lesznek újak is, az biztos, hogy a sportszerető magyar emberek nem csak a tévé képernyője előtt, de a helyszíneken is magyar sikerekért drukkolhatnak. Erről emlékezik meg az Országos Széchényi Könyvtár új kamarakiállítása.

Hajrá, magyarok – Négy világbajnokság 2019-ben címmel nyílt a héten az OSzK Plakát- és Kisnyomtatványtárának új kamarakiállítása, amely a tár dokumentumaiból válogatva sporttörténeti utazásra hívja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a kiállított plakátokonon, képeken, nyomtatványokon keresztül annak a négy sportágnak a történetével, amelynek világbajnokságát idén Budapest rendezi.

Elsőként az asztaliteniszezők világbajnokságára kerül sor még áprilisban, majd júliusban a vívó világbajnoksággal folytatódik az események sora. Nyár végén Szegedet lesz érdemes meglátogatni, hiszen magyar érmekkel kecsegtet a Maty-éren megrendezésre kerülő Kajak-kenu világbajnoság. Szeptemberben pedig az öttusázók zárják a sort, akik 11 év után térnek vissza Budapestre.

És ezek csak a világbajnokságok voltak! Most már sok éve Budapest rendezi a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét, de idén a női labdarúgó Bajnokok Ligája döntő is Budapesten, a Grupama-Arénában kerül megrendezésre. Az augusztusi röplabda Európa-bajnokság is a fontos események sorát gazdagítja.

Az OSzK is éppen ezért, saját erőforrásait felhasználva igyekszik bemutatni, hogy mennyire sportos nemzet a magyar, és hogy mennyiféle dokumentumot őriz a magyar sport történetéből. A nagy plakátoktól a kis ereklyékig mindenféle tárgy látható, a könyvtár munkatársai egy nagyon szines kiállítást készítettek. És nem csak ennek a négy sportnak a történetéből mutatnak be szép fejezeteket, hanem azt is, hogy milyen sportosak az OSzK dolgozói. Egy tárló ugyanis a könyvtári dolgozók ereklyéivel, érmeivel és kupáival van tele, ami azt is bizonyítja, hogy a könyvtárosok nem csak a könyveknek élnek, hanem egy nagyon aktív életmódot folytatnak, szép sportsikerekkel.

A kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár ötödik emeleti folyosóján, a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg, 2019. október 31-ig.

Leave a Reply

%d bloggers like this: