Magyar sikerek a sakk Európa-bajnokságon

Jól szerepeltek sakkozóink a szkopjei Európa-bajnokságon, három játékosunk végzett az első száz között, Berkes Ferenc az előkelő ötödik helyet szerezte meg, így Polgár Judit 2001-es negyedik, valamint 2011-es harmadik helyezése után a legjobb magyar eredmény a sakk Európa-bajnokságok húszéves történetében.

Véget ért a jubileumi, huszadik sakk Európa-bajnokság, amely magyar szempontból mindenképpen sikeresnek mondható, hiszen az elmúlt évek alacsony indulói létszámához képest most ismét népes küldöttséggel vettünk részt az EB-n, közte négy újonccal, akik úgyszintén jó eredményt értek el. A nagyon erős mezőnyben elért helyezések értékesek, és nagy tanulsággal szolgálhatnak a továbbiakra.

Berkes Ferenc élete legjobb Európa-bajnoki szereplésével az ötödik helyet szerezte meg, a tizenegy forduló alatt csak a harmadik helyen végző lengyel Kacper Piorun ellenében szenvedett vereséget. Eredményével a FIDE-világranglista 63. helyére jött előre a 79.-ről.

Gledura Benjámin szintén élete legjobbját érte el a 19. helyezésével, így 11-el növelte Élő-pontjai számát, így karrierje legmagasabb Élő-pontszámával (2641) a 134. helyen áll a világranglistán. Őt is csak egy dobogós, a második helyen végző Nils Grandelius tudta legyőzni. Az Európa-bajnokság győztese, és előzetesen toronymagas esélyese, az orosz Vladislav Artemiev viszont nem tudott fogást találni rajta, így kettejük küzdelme remivel zárult.

Kép forrása: eicc2019.mk

Erdős Viktor a 64. helyen végzett, ami nem a legjobb helyezése az Európa-bajnokságok történetében, bár szereplése kiegyensúlyozott volt a tornán: alacsonyabban jegyzett ellenfeleit legyőzte, de a magasabban rangsoroltaktól viszont vereséget szenvedett. Ruck Róbert teljesítményéről ugyanez mondható el, 101. helyezése nem élete legjobbja, de az előző évekhez képest viszont komoly fejlődést mutatott be.

Nem szégyenkezhet a négy fiatal sakkozónk sem. Kozák Ádám 141., Csiki Endre 178., Krstulovic Alex 234. és Ongut Tamás Gunes a 310. helyen zárta a tornát. Kozák két fontos remivel hívta fel magára a figyelmet Danyiil Dubov és a tavalyi bajnok Ivan Saric ellen (Saricnak nagyon rosszul ment a játék, 13 Élő-pontot bukott a 87. helyezésével). Csiki Endre jó szereplése 51 Élő-pontot eredményezett, míg két másik fiatalunk sajnos néhány pontot bukott a szereplésével.

A Sakk Európa-bajnokság holnap Rhodoszon folytatódik a senior és az amatőr játékosok szereplésével, majd április 10-én a nők Európa-bajnoksága veszi kezdetét a törökországi Antalyában, ahol a magyar színeket Hoang Thanh Trang képviseli, aki 2013-ban már egyszer győzedelmeskedett az Európa-bajnokságok történetében.

Sakk Európa-bajnokság, Szkopje, eredmények:

 • 1. Vladislav Artemiev 8,5/11
 • 2. Nils Grandelius 8,5/11
 • 3. Kacper Piorun 8/11
 • 5. Berkes Ferenc 8/11
 • 19. Gledura Benjámin 7,5/11
 • 64. Erdős Viktor 6,5/11
 • 101. Ruck Róbert 6,5/11
 • 141. Kozák Ádám 6/11
 • 178. Csiki Endre 5,5/11
 • 234. Krstulovic Alex 5/11
 • 310. Ongut Tamás Gunes 4/11

Leave a Reply

%d bloggers like this: