Senior-sakk-siker

Tegnap zárult a rhodoszi sakkfesztivál első versenye, a seniorok Európa-bajnoksága, melyen a 65+ kategóriában Magyarországot a levelezősakk korábbi világbajnoki döntőse, sakk-könyvek szerzője, Glatt Gábor képviselte.

Mégpedig nem is akárhogyan! A kilenc fordulós, svájci rendszerű tornán 6 pontot szerezve, a 66 fős mezőny 6. helyét (más számítások szerint a 8. helyet) érte el. Magyar sakkozó először indult a Senior Sakk Európa.bajnokság 2001 óta íródó történetében, így méginkább kitűnő az az eredmény, amelyet Glatt Gábor elért. A versenyt a dán Jens Kristiansen nyerte, aki korábban már a senior világbajnoki címet is elhódította (2012 – Katerini, Görögország).

Glatt Gábor eredménye figyelemre méltó, hiszen korábban még nem indult magyar sakkozó ezen a viadalon, így rögtön egy hatodik helyezéssel jelentkezni igazán imponáló. Főleg úgy, hogy Glatt Gábornak nem a tábla melletti sakkozás az erőssége, hiszen ő a levelezési sakk egyik legismertebb magyarországi alakja, a 2002-ben induló és 2007-ben befejeződött levelezési sakk világbajnokságon a legjobb magyar eredményt érte el a nyolcadik helyezésével. Teljesítményével kiérdemelte az ICCF (Nemzetközi Levelezési Sakkszövetség) nemzetközi nagymesteri címét. Kiváló elemzőkészségének köszönhetően jutott el ilyen magas szintre, tapasztalatait a VB döntő postázva című könyvében írta meg 2018-ban.

chess
Photo by Ivan Cujic on Pexels.com

A levelezési sakk, hasonlóan a táblás változatához rendelkezik saját versenyekkel, versenysorozatokkal, melyet korábban levélen keresztül, ma már e-mailen vagy különféle szervereken keresztül játszhatnak az érdeklődők, akár amatőrök is. A világbajnokságokon Magyarországot Balogh János háromszor is képviselhette (1950-ben, 1956-ban és az 1959-ben induló világbajnokságokon), a legjobb eredménye neki is egy nyolcadik helyezés volt. 1949 óta levelezési sakkolimpiát is rendeznek, ennek az első kiírását a magyar válogatott nyerte meg! Emellett még két ezüstöt sikerült szerezni és a női csapat is büszkélkedhet egy  bronzéremmel.

A rhodoszi sakkfesztiválon nem csak a senioroknak (nőknek és férfiaknak egyaránt) rendeznek versenyt, de az amatőr versenyzők Európa-bajnokságát is itt bonyolítják le, és a senior csapatvilágbajnokság is itt kerül megrendezésre. Sajnos ezekben a kategóriákban magyar sakkozónak nem drukkolhatunk. A seniorok világbajnoksága november 11-24 között lesz Bukarestben, remélhetőleg magyar indulóval.

2019. 04. 15.

Leave a Reply

%d bloggers like this: