Most kezdődik az igazi küzdelem

Félidejéhez érkezett a Sakk Európa-bajnokság, a magyarok eddig nagyszerűen szerepelnek, nyolc játékosunk közül négyen is a top 100-ban vannak.
A szkopjei Sakk Európa-bajnokság hetedik versenynapja következik, így a maival együtt öt forduló van hátra a megmérettetésből, ahol a magyar sakkozóknak komoly esélyük van arra, hogy kiváló eredményeket érjenek el. A szombati szünnap előtt Berkes Ferenc a negyedik helyen állt, öt parti közül csak egyet adott remire, a többin viszont győzedelmeskedett. Mondhatjuk, hogy nem tett jót Berkesnek a szünet, mert elszenvedte első vereségét a lengyel Kacper Piorun ellenében, aki ezzel a második helyre lépett előre, míg Berkes a 16. pozícióból várja a folytatást a szintén jó versenyt teljesítő német Falko Bindrich ellen.
Kép forrása: eicc2019.mk
Előkelőbb helyen, a kilencedik pozícióban áll a tizenkilenc éves egri sakkozó Gledura Benjámin, aki magabiztos játékot mutatott eddig a tornán, hat meccséből négy győzelem mellett kétszer remizett, veresége nincsen. Korábbi skalpjai (Visuvanátan Ánandot és Vitalij Karpovot is legyőzte már) mellé újat gyűjthet a hetedik körben, amikor az Élő-lista huszonegyedik Vladislav Artemiev lesz az ellenfele.
Jól teljesít eddig a korábbi U-14-es világbajnokunk, Erdős Viktor, négy ponttal áll a hatodik forduló után, az utolsó körben a magasabban jegyzett Nils Grandelius ellen szenvedett vereséget, a bolgár Ivaljo Enchev ellen van esélye a javításra. 
A női sakk válogatottunk szövetségi kapitánya, Ruck Róbert is benne van az első százban, jelenleg 59. helyen áll, szintén négy ponttal. A sötét bábukat vezetve ért el három győzelmet, mellette van két remije, és egy Jurij Kuzubovtól elszenvedett veresége. A hetedik fordulóban az orosz Alexej Sarana ellen gyűjtheti tovább a pontokat. 
A megszerezhető pontok felét szerezte meg az U-14-es magyar ranglista vezetője, Csíki Endre, nála magasabban rangsorolt sakkozóktól vett el pontokat. A szintén nagyon fiatal, tizenöt éves Kozák Ádám a februári Gibraltár Open-en teljesítette a nagymesteri normát, így hamarosan őt is nagymestereink között köszönthetjük. Ennek megfelelően két komoly skalpot is szerzett az orosz Danyiil Dubov és a címvédő horvát, Ivan Saric elleni döntetlenekkel. A következő fordulóban a török Ozgun Sahinnal mérkőzik. Két U-16-os sakkozónk Krstulovic Alex és Ongut Tamás Gunes, a nehéz sorsolásukból eddig kihozták a maximumot.
Reméljük, hogy sakkozóink jó formája kitart a végéig, az eddigi szereplésük bizakodásra ad okot. Az Európa-bajnokság március 29-én, pénteken ér véget.

Leave a Reply

%d bloggers like this: