Rajtol a Sakk Európa Bajnokság

43 ország 363 sakkozójának részvételével ma kezdődik a huszadik Sakk Európa Bajnokság Szkopjéban, ahol a nagyon erős mezőnyben nyolc magyar sakkozó próbál majd minél jobb eredményt elérni. A verseny március 29-én zárul.

Huszadik alkalommal gyűlnek össze Európa kiváló sakkozói, hogy összemérjék tudásukat és megszerezzék az Európa bajnoka titulust. A versenyre 363 sakkozó adta le a nevezését, amelyet az elmúlt öt évben, csak a 2017-es minszki viadal múlt felül 397 fős indulási létszámával. A 363 játékos nagy része (305) már tornagyőztesnek mondhatja magát, de 144 nagymestert is találunk az indulók között, valamint 79 nemzetközi mestert is. Hat sakkozó rendelkezik 2700-nál magasabb Élő-pontszámmal (ez a ranglista első 42 helyezettjét jelenti), de 67 olyan sakkozó adta le a nevezését, aki 2600-nál több Élő-ponttal áll. Egyszóval egy nagyon erős versenyre van kilátás.
Kép forrása: 24.hu
Ott van a résztvevők között a tavalyi, Batumiban (Grúzia) rendezett verseny horvát győztese Ivan Saric (2703), az Élő-lista 21. Vladislav Artemiev (2736), de ott lesz az oroszok közül még Jevgenyij Tomasevszkij (2705) és Daniil Dubov (2703), a belarusz Vladislav Kovalev (2703), az azeri Rauf Mamedov (2701) is, de a spanyolok éljátékosa Francisco Vallejo Pons (2698) is részt vesz az Európa Bajnokságon, ahogy a svédek legerősebbje Grandelius Nils (2696) is, aki tagja volt a Sakk-csapat Világbajnokságon kilencedik helyet elért svéd csapatnak.
Nézzük, hogy Magyarországot kik képviselik az Európa Bajnokságon! 16.-ként van rangsorolva Berkes Ferenc, aki nyolcadik alkalommal vesz részt ezen a versenyen, legjobb eredménye a 23. helyezés volt 2010-ben Rijekában, ahol 17 magyar sakkozó ült asztalhoz és Almási Zoltán révén egy hatodik helyet sikerült elcsípni. A legjobb eredményt, egy harmadik helyezést a rá következő évben Polgár Judit szerezte a franciaországi Aix-les-Bains-ban.
Az idén húsz esztendős Gladura Benjámin másodszor indul az EB-n, 38.-ként rangsorolták, innen indulva szeretne javítani a minszki 146. helyezésén. Szintén nyolc alkalommal ült asztalhoz Erdős Viktor, akinek a legjobb eredménye a 26. pozíció volt 2017-ben, míg tavaly 43. helyen zárt. A legtöbb indulással a rutinos Ruck Róbert rendelkezik, 2013-ban egy 46. helyezés volt a legjobbja.
Négy újonc is elindulhat a Magyar Sakkszövetség döntése értelmében az Európa Bajnokságon, mindannyian utánpótlás-játékosok, korosztályuk országos legjobbjai: Kozák Ádám, Krstulovic Alex, Csiki Endre és Ongut Tamás Gunes.
A verseny ma 15 órakor veszi kezdetét, majd további tíz fordulót rendeznek, svájci rendszerben. Az EB egyben kvalifikációs verseny is, az első huszonkét helyezett szerez jogot arra, hogy részt vegyen a szeptember 9 és október 2 között megrendezésre kerülő világbajnokságon.

Leave a Reply

%d bloggers like this: