Komolyzenei kalandozások

Annyi része van a műveltségnek, hogy mindet kiismerni szinte lehetetlen vállalkozás, de még egy-egy területen is bőven akad felfedezésre váró dolog. És micsoda öröm ez a felfedezés, a kutatás maga! Persze furcsa is, hogy el kell telnie harminc évnek, hogy rájöjjek, bár sok mindent ismerek, de még több, amit nem. Talán ez az az életkor, amikor kialakul bennünk egy embereszmény, bennem a humanista ember eszménye, amely jóval többet jelent egyszerű emberszeretetnél, ami valóban nagyon fontos. Számomra beletartozik az emberi elme és kreativitás minden terméke, az irodalom, a képzőművészetek, a színház, a film, és legújabban a zene, azon belül is a komolyzene. Most ez az aktuális szerelem.
Hányszor panaszkodtam már, hogy gyerekként mennyi mindent mulasztottam nemtörődömségből, lustaságból, bátortalanságból vagy a lehetőségek hiánya miatt. És ez áll a zenére is, bár a kép kissé árnyaltabb, mert mindig megvolt az érdeklődés, de ez sajnos nagyon felületes maradt, ezért ma, amikor elhatározom, hogy megtanulok zenélni, nagyon komoly problémákkal találtam szembe magam: kottaolvasás, zeneelméleti alapok, fejletlen ritmusérzék. Csupa olyan dolog, ami kellő odafigyeléssel gyerekkorban kialakítható, pláne Kodály országában. Szüleim sose nyaggattak emiatt, nem is kapacitáltak a zenélésre, pedig minden lehetőségem meg lett volna rá. Én pedig gyerekként természetes módon azt választottam, hogy a haverokkal elmentem focizni. Meg aztán mindenféle szakkörre jártam, csak a zene maradt ki. Nem voltam elég rámenős, hogy szüleimet rábírjam, hogy beírassanak a zeneiskolába. De ezen már kár lamentálni. Most új fejezet nyílik, és felnőttként próbálkozok meg a zenéléssel, persze csak a magam szórakoztatására.
 
Ehhez az is szükséges, hogy kicsit járatosabb legyek a komolyzenében, akár komponistákról, akár a különböző műfajokról legyen szó, mert sajnos az ének-zene oktatásból nem sok minden ragadt meg, bár utólag visszagondolva az csak a felszínt kapargatja. Az utóbbi hónapokban kezdtem egyre több időt szentelni a komolyzenénére, és rájöttem, hogy még az általam ismert zeneszerzők munkássága is sokkal bővebb, mint ahogy azt gondoltam korábban. Na meg aztán sokkal-sokkal több zeneszerző volt, mint azt képzeltem. Lehet, hogy munkásságuk nem ér fel a nagyokéhoz, de mégis ugyanúgy képesek hatni. A modern kor vívmányainak hála meg lehet hallgatni a kevéssé ismert komponisták alkotásait is. (Na persze ezek a kiváló emberek csak számomra ismeretlenek, a komolyzenét jól ismerők már biztosan találkoztak a nevükkel) Az talán sokat elmond, hogy korábban még Sibelius nevét sem ismertem, pedig gyönyörű muzsikákat szerzett, a második szimfóniája az egyik legcsodálatosabb zenemű, amit csak hallottam. A finn zeneszerzők egyébként is tudnak valami különlegeset, vagy legalábbis rám képesek hatni, Selim Palmgren szinte festői, mondhatni impresszionista képekben képes zongoramuzsikát prezentálni. Erkki Melartin szimfóniáinak dallamosságával fogott meg.
Aztán beszélhetnék még kevéssé ismert cseh zeneszerzőkről, mint Zdenek Fibich, aki szintén a dallamosságával bűvölt el. Mondhatnék még sok-sok komponistát, szívem szerint írnék róluk, ha találnék elegendő infót róluk. Mégis a legérdekesebb része az egésznek a női zeneszerzők, akikről aztán tényleg nagyon kevés szó esik, pedig zenéjük ugyancsak csodálatos, egyik személyes kedvencem Anna Bon di Venezia, aki csembaló és furulya-szonátákat írt. 
 
Vég nélkül lehetne sorolni a jobbnál-jobb zenéket és szerzőiket, de most megelégszem ennyivel. És a “kiképzés” folytatódik, igyekszem minél többet megismerni, minél többféle muzsikát hallgatni, és ez – azt hiszem – előnyömre fog válni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: