Barátság? Szerelem? – What if…, ahogy én láttam

Sokakat érdeklő és érintő kérdésről szól Zoe Kazan és Daniel Radcliffe dramedy-je a What if. Ez pedig a fiú-lány barátság kérdése, amibe bizonyára már sokan csöppentünk bele, vagy van határozott véleményünk a témáról. És bizony a film is a többség elgondolását erősíti meg, miszerint nem létezhet barátság fiú és lány között, főleg abban a leosztásban nem, ahogy ebben a filmben láthatjuk. Az egyedülálló férfi összebarátkozik egy kapcsolatban lévő lánnyal. Legalábbis a kívülállók számára így tűnik, azonban a nézők jól tudják, hogy a srác kezdettől fogva szerelmes, csak jól titkolja. Aztán persze happy end meg minden, ami a való életben nem hinném hogy bekövetkezne.
No persze nem indult könnyen. A srác nem akar semmit a lánytól, mert tudja, hogy beleszeretne, és nem akarja tönkretenni a kapcsolatát, ahogy a sajátja már tönkrement egy megcsalás következtében, de a szülei válása is emiatt történt. Aztán persze közbeszól a véletlen és újra találkoznak, és úgy tűnik, hogy a lány erőlteti ezt a barátság dolgot. Innen aztán minden abba az irányba mutat, hogy a barátságból szerelem legyen. A srác persze addig tartja magát, ameddig csak lehet, de a végén mindenki beadja a derekát.
Valamiért úgy érzem, hogy a valóságtól elrugaszkodott a történet, vagy legalábbis az én elgondolásaimnak nem igazán felel meg. Ha egy kapcsolatban élő lány ennyire barátkozni akar egy fiúval, akivel teljes mértékben megegyezik az ízlése és a gondolkodása, akkor az azt jelenti, hogy a jelenlegi kapcsolatával nem teljesen elégedett, de kiszállni nem akar belőle, mert megvan benne a biztonság és a perspektíva. De a tény, hogy az egész kapcsolat kiegészítésre szorul, valahol mégiscsak mérgezi és egy idő után tönkre is teszi. Nem gondolnám, hogy bármelyik férfit boldoggá teszi, ha a barátnője más férfiakkal alakít ki ilyen szoros barátságot. Na persze lehet mondani, hogy minden bizalom kérdése, és ahol ez nem is kétséges, ott aztán semmilyen probléma nem lesz.
 
Az aztán megint egy más történet, amikor szingliként köt barátságot fiú és lány. Erről úgy gondolom, hogy lehetséges, de nagyon emberfüggő, és szilárd jellem szükséges hozzá. De ahogy mélyül a barátság, úgy kezdenek előjönni másfajta érzések is. Aztán ha egyikük párt talál, akkor aztán felerősödnek ezek az érzések. Végül levonhatjuk a konklúziót, hogy mély, igazi barátság nem lehetséges lány és fiú között, csak valami felszínes, haveri dolog.
Aztán van olyan is, amikor a fiú bizony szerelmes és ezt a lány nem veszi észre, vagy félreérti a jeleket és keresi a közös programokat lehetőségeket, így kénytelen elnyomni ezeket az érzéseket elnyomni, vagy hanyagolni a kapcsolatot, vagy egy rosszul irányzott vallomással tönkretenni az egészet. Persze lehet fordítva is.
Ezek a lehetőségek ott vannak minden fiú-lány kapcsolatban, az viszont már csak rajtunk múlik, hogy mit kezdünk velük. A film adott egy választ, ami talán nem túl életszagú, de nekem viszont annál inkább tetszett, mert hát megint könnyen együtt tudtam érezni a főszereplővel…

Leave a Reply

%d bloggers like this: