Az elszökött nő története – Holtodiglan kritika

Annyian dicsérték már a Holtodiglan című filmet, meg az én oldalamat is szúrta a kíváncsiság, így hát megnéztem. Megnéztem és nem éreztem utána semmit. De nem azért mert rossz film volt, mert az nem lenne igaz. Lehet, hogy az én készülékemben van a hiba, de valahogy nem jött át a történet, nem találtam benne semmilyen logikát. Eltelt úgy több, mint két óra, hogy nem derült ki számomra, hogy mi a két fél motivációja, hogy miért játsszák azt a gusztustalan és embertelen játékot egymással. Első ránézésre nekem úgy tűnt, hogy az egész cirkusz sok hűhó semmiért. 
Azért próbáljuk megfejteni a dolgokat! Adott egy sármos, de azon kívül teljesen átlagos újságíró, és adott egy gyönyörű, valószínűleg sokkal tehetségesebb és tehetősebb nő, szintén író. Kapcsolatuk elsöprő szerelemnek indul, majd szép lassan kifogy belőle a szufla és a pénz is. Normális esetben az ilyen kapcsolat vagy válással végződik (kár lenne erőltetni azt, ami nem megy), vagy van annyi erejük és energiájuk, hogy rendbe tudják hozni. Mindez főleg mentálisan ép emberekre jellemző, mert a film két főszereplője biztosan nem az.
A történet annyiból áll, hogy Amy lelép, közben gyilkosságra utaló nyomokat hagy maga után, arra számítva, hogy férjét Nicket lecsukják gyilkosságért majd halálra is ítélik. A szökés jól megtervezett volt, néhány napig sikerül is elbújnia, de aztán rablás áldozata lesz, így egy volt szeretőnél keres és talál menedéket. Az ottani bezártságot nehezen viseli és csak egy gyilkosság árán szabadulhat. Hogy ez mennyire volt szükségszerű, arról lehetne vitatkozni. Ezután mégis visszatér a férjéhez, aki persze szabadulna tőle, de az asszony a karmai között tartja.
Nick a férjek legrosszabbika. Csalja a feleségét,nem is törődik vele, talán veri is, igaz erre nem derül fény. (A visszaemlékezések Amy naplója alapján csupa manipulált történet.) Emellett a pénz is folyamatosan folyik ki a kezei közül. Az látszik, hogy nem éreznek egymás iránt semmit, mégis minden abba az irányba mutat, hogy a házasság látszatát fenn kell tartani.
Miért kell egy ilyen halálraítélt házasságot megmenteni, ráadásul ilyen brutális módon? Egyszerűen nem is értem. Csak a pénz miatt? Vagy Amy mással nem tudna boldog lenni, mert még mindig szereti Nicket? Ha valóban szeretné akkor nem így viselkedne vele, és a férfinak sem lenne arra szüksége, hogy megcsalja. Szóval nem értem. Lehet jobban járok, ha a könyvet is elolvasom, mert így az egész lóg a levegőben. Ettől függetlenül kettejük játszmája nagyon érdekes és feszültséggel teli, Rosamunde Pike egyszerűen zseniális Amy szerepében. Ben Affleck sem rossz, de a kamera túloldalán még mindig sokkal jobb. 
Még egyszer-kétszer muszáj lesz megnézni, hogy értelmet találjak neki, mert ez a helyzet kicsit zavar.

Leave a Reply

%d bloggers like this: