A tízmilliárdos fehér csíkról

Ismeretlen vizekre evezek. Szívesen nézegetek festményeket, szobrokat és egyéb műalkotásokat anélkül, hogy túlzottan értenék hozzá. Sőt, nyugodtan kimondhatom, hogy nem értek hozzá. Rajzból sosem voltam jó, egyszerűen nincs hozzá kézügyességem. De azt beláttam, hogy egy komoly műalkotás elkészítéséhez idő kell, és nagyon sok befektetett energia. És ilyenkor egy ilyen hírt látok:
10 milliárdért kelt el a kék alapon fehér csík” – írja az index.hu
A következő képről van szó:
Onement VI.
Az első reakcióm természetesen a felháborodás, hogyan lehet ennyi pénzt kiadni egy ilyen semmitmondó képért. Lehet, hogy a festő (Barnett Newman) híres volt, de nem hinném, hogy egy zsák pénzt ki kell adni egy festményért, pláne olyanért, ami első látásra valami rossz viccnek tűnik.
Aztán persze elkezdtem jobban megnézni a képet, hogy mit is ábrázol, vagy mit jelent nekem, azon kívül, hogy kék alapon van egy fehér csík. Megmondom őszintén, hogy vonzza a szememet a festmény. Valami ziláló nyugtalanságot érzek rajta, van egyfajta sodró lendülete a képnek. Egy éjszakai utat látok magam előtt, ahol az elválasztó vonalak a nagy sebességben eggyé válnak. A száguldás szabadsága, talán lehetne ez a címe. Máskor függönynek látom, ami épp nincs teljesen behúzva, és felsejlik mögötte valami fényes, valami tiszta táj, vagy a lehetőség egy jobb életre, vagy talán éppen a szabadságra, ami a függönyön túl van. Bármit jelentsen is, számomra pozitív kisugárzása van.
Nem vagyok esztéta, így a valós értékét, és jelentését nem ismerhetem. A festményekben, pláne ezekben a modern alkotásokban az a jó, hogy úgy értelmezem, ahogy nekem tetszik, azt látok bele, amit csak akarok. Én hangulatot keresek a festményekben. Ha ránézek egyre, akkor érezzek valamit, legyen akár egy Van Gogh kép, vagy egy kék alapon fehér vonal. Sajnálom, hogy egy festménynél nem arról beszélünk, hogy mit mond nekünk, hanem arról, hogy mennyibe kerül. A legjobb alkotásokat az otthoni galériában szoktam látni, kevéssé ismert alkotók műveit. Szomorú, hogy a pénz tönkreteszi a művészetet…

2 thoughts on “A tízmilliárdos fehér csíkról

  1. \”… egy komoly műalkotás elkészítéséhez idő kell…\” vagy egy briliáns ötlet (kiegészítés tőlem). A Gyűrűk Urát és a Harry Potter könyveket irodalmi szempontból nem lehet egy lapon említeni, mégis mind a kettő nagyon-nagyon értékessé vált. Vagy ott van az Életrevalók c. film festménye. Mitől lett értékes? Attól, hogy valaki azt mondta, értékes.Egy szó, mint száz – a műalkotások sikere statisztikai alapon megjósolható, de mérget ne vegyünk rá! Arról már ne is beszéljünk, hogy ami az egyik embernek tetszik, a másiknak nem felel meg. Ízlésekről nem vitatkozunk a rómaiak óta.Megjósolhatatlan az is, hogy ki mit lát egy képen, az pedig mosolyfakasztó, ha valaki arról beszél, hogy az alkotó mit szeretett volna ezzel kifejezni. Egy festő ismerősöm (Marton Tamás) először fest, és csak aztán ad címet a képnek. Lehetőleg olyat, amitől a néző sokáig fog meredni a vászonra (pl. A kalóz veséje). No, ha ezek után valaki elmagyarázza, hogy mire gondolt a festő, leemelem előtte a kalapom!Janzsó Miklós szubjektíven, de remekül hívja fel a figyelmet egy festményre, amely mellett – valószínűleg – elmentem volna, ha ne olvasom el ezt a kritikát. A hüledezést pedig bízzuk másra!

  2. Kedves János!Nagyon köszönöm a hozzászólásodat és a kedvességed! Mivel műértő nem vagyok, ezért igyekszem mindig szubjektíven tekinteni egy-egy műalkotásra, legyen az festmény, könyv vagy egy film.Nagyon tetszik, amit a festő ismerősödről írsz. Tetszik az a hozzáállás, ahogy a saját művészetéhez viszonyul, és valóban jó példa arra, hogy a műalkotásba hiba lenne belemagyarázni bármit is úgy, hogy azt az alkotó személyes akaratának tekintenénk.

Leave a Reply

%d bloggers like this: