Műalkotás, műbalhé, avagy a szobordilemma

Az utóbbi napokban a műalkotások irányába terelődött a magyar politika. A náci német megszállás áldozatainak emlékére készülő szoborról nem beszélnék inkább, az okosok már mindent elmondtak ezzel kapcsolatban. Egy szobor, ami a megbékélést szolgálná, a gyűlölet melegágya lesz. Szégyen, mindegyik oldalt nézve.
Ott van mellette a Corvinus Egyetemen álló Marx-szobor ügye. Na ez egy olyan dolog, amit nem igazán tudok értelmezni. Ez az ügy a jelenlegi kormánypolitika karikatúrája, és sajnálatos módon nagyon rossz fényt vet rájuk. Nincs ennek az országnak egyébként semmi gondja, Magyarország jól teljesít, dübörög a gazdaság, az oktatással semmi probléma nincsen, ahogy kulturkampf sincs, szóval ráérünk arra, hogy szobrokról vitázzunk.
Lehet egy szoborról vitázni, sőt néha kell is, lásd az első bekezdést, de semmiképpen sem politikai-ideológiai alapon. A szobor az egyetem belügye, ha nekik nem tetszik, vagy mint műalkotás, vagy mint szimbólum, akkor az adott egyetemi szervezetek, tanácskozások szavazhatnak a szobor megtartásáról, vagy éppen az eltüntetéséről.
Erre jön egy magát kereszténynek valló fiatal KDNP-s politikus, aki szerint az a Marx-szobor nem illik oda, mert Marx elvei megágyaztak a későbbi huszadik századi kommunista diktatúráknak. Ezzel nehéz is lenne vitatkozni, hiszen a kommunizmus, a huszadik századi kommunizmus Marx elveinek a továbbfejlesztése. Marx elsősorban közgazdász volt, és annak sem utolsó. És mint közgazdász, és mint az egyetem korábbi névadója, megérdemli a helyet az egyetem aulájában.
Ha egy idősebb embernek, akit bőven sújtott a kommunista diktatúra szemet szúr a Marx-szobor, és rossz érzéseket kelt benne, azt meg tudom érteni. De egy fiatal politikus, aki alig élt a Kádár-rendszerben, annak miért probléma, hogy ott van a szobor? És ami a legszomorúbb, az IKSZ tiltakozása. Nálam fiatalabb fiúk és lányok! A rendszerváltás után születtek és zavarja őket Marx? Ez lenne egy keresztény fiatal legfőbb feladata, hogy egy Marx-szobor ellen tiltakozzon? Felháborító! Ilyenkor szívem szerint elbújnék és letagadnám, hogy keresztény vagyok. Gyűjtenének inkább Böjte atya árváinak, akkor több hasznuk lenne. Kezdjenek kultúrák közti párbeszédbe, vagy bánom is mibe fognak, csak legyen haszna a társadalom számára! Nem tudom, hogy beléjük van-e nevelve, hogy minden rossz, ami kicsit is baloldali vagy tényleg így gondolkodnak. Egyik sem jó. 
Rossz ez a tendencia. Ha nem tetszik valami, akkor eltapossuk, ellehetetlenítjük, elfelejtjük. Marx ugyanúgy a múlt része, mint bárki más, lehet kedvelni, nem kedvelni, ez egyéni vérmérséklettől függ. A múltunkat nem elfelejteni kell, nem letagadni, hanem felvállalni és tanulni belőle. Nem hiábavaló a mondás: Historia est magistra vitae. 
Szomorú vagyok, mert minden politika lett. És idegen. És lassan a gyermekek közé is beszivárog. Fáj a szívem, hogy ide jutottunk…

Leave a Reply

%d bloggers like this: