Amikor már az egyetemen is a divat a téma

Dresszkód. Mennyire szép is ez a szó. Ezzel van tele ugyanis minden az utóbbi napokban. A Kaposvári Egyetemnek sikerült bekerülni a világsajtóba egy olyan intézkedéssel, aminek a létezése számomra a világ nyolcadik csodája. Dresszkód. Muszáj ízlelgetnem ezt a szót. Olyan viccesen hangzik. És még viccesebb az intézkedés, amit takar.
De nem akarok a levegőbe beszélni. Történt ugyanis, hogy az említett intézmény rektora hozott egy olyan intézkedést, amelyben szabályozta a kollégák és tanítványok öltözködését. Ha ez még nem lenne elég, az intézkedés kitért arra is, hogy nem megfelelően öltözködőkre bizony fegyelmi intézkedések sora várhat. Erre csak olyat tudnék írni, hogy az nem tűrné a nyomdafestéket. Helyette inkább kérdezek: miért? Mi váltotta ki a rektor úrban azt az elkeseredést, ami egy ilyen nevetséges dokumentum kiadására késztette? Nem hiszem, hogy épp a miniszoknyás lányok látványa okozta. Racionális magyarázatot nem találtam erre, akármennyit is filóztam rajta. Rejtély.
Magával a kéréssel, elvárással nincs semmilyen problémám. Tanárként megtisztelem az egyetemet, a munkahelyet azzal – a munkámon kívül, ami számomra elsődleges fontosságú – , hogy normálisan felöltözök, értem ezalatt, hogy nem melegítőben és strandra való rövidnadrágban megyek be. Diákként természetesen a tanárt illetem ugyanilyen tisztelettel. És szerintem a legtöbb diák ilyen, de kivételek biztosan vannak. De miattuk ilyen szabályozást hozni igazán felesleges.
Akkor van baj, ha a hallgatók többsége nem tiszteli meg a vizsgát. Én is gyakran láttam olyat, hogy szóbeli vizsgán is farmerben és pólóban jelennek meg egyesek. Ez még nekem is sok, az ilyen ellen fel kell lépni, de nem így. Sokkal jobb és biztosabb módszereket tudnék javasolni az ilyen egyének öltözködési szokásainak megjavítására. 
Aztán ott vannak a lányok. Az ő öltözködésüket megszabni felér egy merénylettel. Egy lány mindig csinos szeretne lenni, és a ruha bizony sokat elárul róla. Szóval az öltözködés is egyfajta önkifejezés. És van olyan lány, akinek szüksége van a rövidebb szoknyára, mert abban érzi magát jól, abban érzi, hogy figyelnek rá. És ugyanez áll a parfümre és sminkre is. Nehezen tudom elképzelni, hogy a lányok túlzásokba esnének ezen a téren, ha egyetemre mennek. Ez nem buli, diszkó vagy ilyesmi. Szóval teljesen felesleges erre határozatot hozni.
Felesleges, mert szándékával szemben teljesen ellentétes hatást vált ki, ahogy azt már az eddigi tiltakozások is bizonyították. A meztelenkedő tanár és diákjainak története bejárta a világsajtót, a képek lassan minden fontos hírportálon ott vannak. Komolyan ez a legfontosabb dolog ma Magyarországon, hogy a Kaposvári Egyetemen hogy öltöznek a diákok? Majdnem több figyelem fordul a strandpapucsért harcoló diákok és tanáraik felé, mint a megélhetésükért küzdő pedagógusok felé. Vicces, hogy én is erről beszélek.(Majd lesz szó a pedagógusokról is) Szomorú, hogy egyáltalán beszélni kell erről, hogy hogyan öltözködünk az egyetemen. A rektor úr intézkedése egy súlyosan elhibázott döntés, csak a feszültséget kelti teljesen feleslegesen. Vagy valami súlyosabb dologról próbálja a figyelmet elterelni? Nagyon remélem, hogy szimplán csak ostobaság volt és hamar lecseng ez az új őrület…

Leave a Reply

%d bloggers like this: