Ne bántsák az óvónőket!

Klinghammer államtitkár úr valahogy mindig kivívja a nemtetszésemet. A kultúra és művészet értékteremtő mivoltának tagadása után most az óvónőket bántotta meg egy nagyon szerencsétlen mondattal. Erre a kijelentésére már csak a családi érintettség miatt is reagálnom kell.
Tudniillik arra ragadtatta magát az államtitkár úr, hogy óvónőnek az menjen, aki nem annyira okos, de szorgalmas. Szerinte egy kétéves (!) főiskolai képzésben megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkező óvónők képezhetők. Azt gondolom, hogy nem igazán tudja az államtitkár úr, hogy mi is a szerepe egy óvónőnek a mai társadalomban. Tán nem veszi észre, hogy az óvónők állnak gyermekek mellett a nevelési szempontból legkritikusabb időszakban? Ők alakítják olyanná a gyermeket, amilyennek lennie kell(ene), ők közvetítik a legalapvetőbb értékeket a gyermek számára. Főleg egy olyan korban, amikor a családok széthullóban vannak, szülők egyedül nevelnek gyerekeket. Az óvoda egy biztos pont. A gyermek számára a társadalmi beilleszkedés ígérete, a szülőnek megnyugvás, hogy jó helyen van a gyerek és ugyanígy a társadalom számára is megnyugtató, hogy hiszen itt ismerkednek meg a gyerekek a közösséggel, csúnya szóval úgy mondhatnám, hogy itt vezetődnek be a társadalomba.
És ilyen körülmények közepette nincs megbecsültsége az óvónőknek? Írhatnék persze bármilyen pedagógust, mert mindenki, aki gyerekekkel foglalkozik, az a társadalom jövőjéért dolgozik nagyon keményen és csendben. A feje fölött mindig születnek jobb-rosszabb döntések, de a pedagógus mindig tovább fog dolgozni, mert őt csak a gyerekek érdeklik, a jövőbe tekintenek, a jövőnek dolgoznak.
És akkor két év alatt képezzünk óvónőket? Csendben megjegyzem a védőnőket is itt képezné, ami szintén nonszensz. Két év alatt még alapképzést sem kaphatnak, hol van hozzá még a módszertan, és a szakmai gyakorlat? Legközelebb három év alatt tanárokat is képezünk? Félek, hogy tényleg eljön az az idő, amikor közepes tanulókat irányítanak tanárképző főiskolákra, egyetemekre, mert a jobbak legyenek informatikusok, mérnökök és közgazdászok, egyszóval szakemberek. Aki pedig kevésbé okos az mehet pedagógusnak. Valóban ez lenne a jövő? Klinghammer István szerint ez a jövő nagyon közel van.
Óvónőnek és bármilyen pedagógusnak az menjen, aki igazán szereti a gyerekeket, és hajlandó megtenni értük bármit. Náluk valóban nem fog számítani, hogy mennyire okosak, vagy szorgalmasak. Elhivatottság és gyermekszeretet, csak erre van szükség. Ez fogja magával hozni a többit is. De azt meg kell jegyezni, hogy az óvónők nagyon fontos láncszemek a társadalomban, sok múlik rajtuk, így a képzésük is fontos. És egy államtitkár ostoba beszólásával az óvónők kemény munkáját kicsinyli, becsmérli. Szomorú, hogy egy okosnak gondolt ember, hatalmi pozícióban ilyen marhaságokra képes.
Az óvónőknek pedig üzenem: Fontosak vagytok!

Leave a Reply

%d bloggers like this: