Táskát varrtam

Néha nem kis gondot okoz a túl sok szabadidő. Amikor már ötször kitakarítottam a szobám egymás után, a konyhában egyetlen mosatlan edény sincs, a kertben már nem tudok kihúzni egy gazt se, akkor már kezdődnek a problémák. Már a filmek se vonzanak, mert már abból is túl sokat néztem. Könyvet is hasonló okból nem vettem kézbe. Egyszerűen csömöröm volt. Kellett valami hobbit találnom, amiben egyrészt újra megtalálom önmagamat, másrészt jól lefoglalja az időmet. Így döntöttem amellett, hogy készítek egy táskát, amiről előzőleg úgy gondoltam, hogy csakis nekem fog tetszeni. Azóta a legnagyobb meglepetésemre több dicséretet is kaptam. Megérte hát a sok munkát.
Így néz ki. Az alapkoncepcióm az volt, hogy színes legyen, és kockás, hiszen a gyermeki énemre ez jellemző a leginkább. A minta adott volt, hiszen korábban már volt hasonló táskám, szóval a méreteket onnan le tudtam venni. Utána kezdődött az anyagkeresés. Szerencsére a ház jól el van látva mindenféle régi cuccal, úgyhogy könnyen találtam felhasználásra váró ruhákat. A kis négyzetek kivágása először nem ment túl zökkenőmentesen. Mivel nem vagyok gyakorlott táskakészítésben, először úgy próbáltam, hogy papírból kivágtam egy 5×5 centiméteres négyzetet és azt rajzoltam körbe, majd vágtam ki. Csakhogy a papír folyamatosan elcsúszott, és így eléggé torz négyzetek készültek. Ehhez mérten ezt hamar fel is adtam, és találomra vagdostam ki a négyzeteket, amik minta híján még torzabbak lettek, de az összevarrásnál minden egyenetlenség kisimult, és jól illeszkedtek egymáshoz a darabok.
A varrásba aztán hamar belejöttem, mint kiskutya az ugatásba, ahogy azt mondani szokták. Nem lettem a legprofibb benne, de elmondhatom, hogy egyes egyedül varrtam meg a táskát. Nem is szép mindenhol, de nem igazán tud érdekelni. Ha legközelebb csinálok, biztosan ügyesebb leszek.
Amikor aztán készen voltam a kis négyzetek összevarrásával, jöhetett a bélés, mert egy jó táskához az is kell. Nagyon jó anyagot találtam hozzá, puha kellemes a tapintása, és varrni is könnyű. A kivágásnál megint nem jöttek össze a dolgok, mert – hála a kitűnő szemmértékemnek – pont nem olyan méretű volt, amilyennek lennie kellett volna. Szóval túl nagyot vágtam, és így mindig hozzá kellett igazítani, és újabb és újabb apró csíkokat kellett levágnom. A végére azért valahogy összejött. Ezután következhetett az összevarrás, ami nehezen indult, mert nem nagyon találtam el az anyagvastagság és tűvastagság közötti összefüggést. Egy-két tűszúrással a kezemen persze megtanultam, hogy mikor melyik tűt érdemes használni és a végén egész könnyeden ment az összevarrás.
A fedőlappal könnyedén boldogultam, mert ott már precízen és pontosan kimértem, kirajzoltam mindent, persze csak egy szerencsétlen kísérlet után. Már nagyon untam a varrást, és az igazat megvallva, már az ujjaim is eléggé fájtak, úgyhogy ragasztással próbálkoztam. Itt aztán minden probléma ki is jött. Ha kevés volt a ragasztó, akkor természetesen nem ragadt, ha többet tettem, meg teljesen átázott. A végére aztán semmi puhaság nem volt benne, meg hajlékonyság, ami a táskát jellemzi. Úgyhogy vissza a tűhöz és a cérnához. Megint egy nap kellett, hogy elkészüljek vele. 
A fedőlap elkészülte után jöhetett az összevarrás, amikor is újra csalódottan sóhajtottam, mert hiába minden méricskélés, a két hossz nem egyezik. Pech. De nem csinálom újra, úgyhogy találtam módot az összevarrásra, ami aztán nem is látszik. A vállpántot néhány nappal korábban szedtem le egy eldobásra ítélt utazótáskáról. Utána aztán három gombot varrtam még rá, és három kb. 1 cm vékony anyagot, amibe késsel lyukat vágtam, hogy a gombot bele lehessen bújtatni, így aztán semmi nem esik ki a táskából. 
A kipróbálás egy szegedi úttal történt meg, és nagyon jól állta a próbát. A vállpánt nem szakadt le, nem esett ki semmi, és még kényelmes is volt. Egyszóval sikeres volt a próbálkozásom. Leginkább azért, mert egy hetet el tudtam úgy tölteni, hogy nem unatkoztam, és ebbe a kis táskába szívemet-lelkemet beleadtam. Megérte.

Leave a Reply

%d bloggers like this: