Szavak a cirkuszban

Beszéljünk kicsit a kommunikációról. Pontosabban arról, hogy ez miként működik a közéletben, leginkább a politika világában. A szavaknak óriási ereje van, legyen akár igaz, akár hamis, ha meggyőzően mondják, akkor nagyon is hihető. Teljesítsen bár akármilyen rosszul az ország, a kommunikáció a világelitbe emeli a szegénységben egyre mélyebbre süllyedő országot. És nem csak a jelenlegi kormány teszi ezt – bár zárójelben megjegyezhetjük, hogy Magyarország ezen a téren is jól teljesít – hanem bármelyik korábbi, és az ezt követők is, efelől ne legyen senkinek kétsége. Öszöd előtt sejtettük csak, azóta tudjuk is, hogy a hazugság a politikai kommunikáció legfontosabb eszköze.
A szavakkal tudni kell bánni. Leginkább azokkal, amelyeket ki sem mondanak, ellentétben más szavakkal, amelyeket viszont unalomig ismételnek. Mindenki előtt világos, hogy a rezsicsökkentésről van szó. Ez most az aduász, a bölcsek köve, a szent grál. Nincs olyan nap, hogy valamilyen kontextusban ne hallanánk. Elhiszem én, hogy ez jó volt, pár forinttal csökkentek a rezsiköltségek, de valamilyen úton-módon ezek a forintok valahogy visszakúsznak a számlákra. A politikai cirkuszban ez is egy illúzió, egy trükk, amiről lassan elhisszük, hogy valóságos. A bűvész persze folyamatosan sulykolja a köztudatba, hogy ez egy trükk, ami szép és kedves, ne firtassuk, hogyan készült a mutatvány, hogy mi az ára. És fél tőle, hogy el akarják lopni a trükkjét, de ő nem adja. Az igazság persze az, hogy nem irigyli tőle ezt senki. Csak annyit, hogy teremtsen méltó körülményeket a bűvészmutatványa bemutatásához és a porondra lépőknek egyazon jogok járjanak.
Komolyra fordítva a szót: hogy jön össze a Tavares-jelentés a rezsicsökkentéssel? Az alapjogoknak mi köze van a gazdasághoz? Akinek nem adatik meg az internet csak a közmédia műsorszórása jut el hozzá, nem hall mást, csak azt, hogy az Unió támadja Magyarországot mert rezsit csökkent és bankokat adóztat. És Orbán Viktor folyamatosan, interjúról-interjúra továbbra is folytatja. És végül a jelentés tőr lesz a magyar szívekben, az Unió gonosz fondorlata szabadságszerető népünk ellen. Ugyan már! Nem bánt minket Európa, higgyük már el! Csak javasol, hogy jobbak legyünk. Nem tökéletes az ő demokráciájuk se, de régebb óta művelik, mint mi, úgyhogy talán hihetnénk nekik, de legalábbis leülhetnénk beszélni velük. És ez így rossz fényt vet minden Európát szerető, és magát európainak is valló magyar emberre.
De menjünk tovább a mesében. Kell egy ördög is, aki elviszi a szegény ember minden vagyonát. És meg is találták szépen a baloldal vezetőit, akiknek a neve szintén minden hírben hallható a közmédia híradásaiban, mint a kormányintézkedések gáncsolói, a gonosz Európával összejátszó, magyarbuktató banda. Ők a megtestesítői minden rossznak, ami az országban történik. Nem szentek ők se, az egyszer biztos és náluk is csúszott már hiba a kommunikációba, az erőszakos kormányváltás ígérete nekem hamisan cseng. Ami van, az nem jó, de nincs valós alternatíva. Minap olvastam a 4K! programját. Nagyon szép és valóban alternatívát kínál a jelenlegi bohócok helyett. Egy dologgal nem számolnak, és az a valóság. Persze nagyon szép elképzelés a szegények felemelése és gazdasági megsegítése. De jusson is el hozzájuk az üzenet, és ha eljutott ők azt értsék is meg. 
Szavak, szavak. sose becsüljük le a jelentőségüket. Hiszen ezek gyógyítanak, de a sírba is lökhetnek. Ez a legfontosabb program, amit párt kínálhat: a szavak valódi ismerete. Minden az oktatáson múlik, az ország jövője a pedagógusokban van. Ha az oktatás rendben, lehet gondolkodni a következőn. Addig csak a szavak maradnak.

Leave a Reply

%d bloggers like this: