Büszkeség és balítélet

Csak röviden a hét egyik legfontosabb témájáról. A Budapest Pride nagy vihart kavar idén is, mint korábban már számtalan alkalommal. A melegfelvonulás és a hozzá kapcsolódó kulturális rendezvények a konzervatív, jellemzően jobboldali többségnél mindig kiveri a biztosítékot. Egyre csak jönnek a homofób megnyilatkozások, a buzizás és köcsögözés ilyenkor mindennapossá válik. Mert a magyar egy ilyen nagyon toleráns nép.
Persze szép számmal akadnak kivételek. Minden elismerésemmel adózok azoknak a honfitársaimnak, akik a Deres Tv “köcsöglistájára” kérték felvételüket, ezzel is kimutatva szolidaritásukat és együttérzésüket homoszexuális honfitársaik felé. Milyen kár, hogy ilyen kevesen vannak az igazi humanisták, akiknek nincsenek előítéleteik, csak egy dolog számít, az ember. Egy országnak büszkének kellene lennie azon állampolgáraira, akik a szolidaritást hirdetik. Ez tehetne minket kedvessé más népek szemében. Nem átallom kijelenteni hát én sem, hogy egyetértek a Budapest Pride céljaival, hiszen a homoszexuálisok semmivel sem rosszabb emberek, mint az úgymond “normális”, heteroszexuálisok, sőt még érzékenyebbek, érzelmesebbek, fogékonyabbak a kultúrára. Vagyis nagyon is értékesek. Az ember különben is szeretetre teremtetett, tőlük pedig megtagadnánk? Szeressetek!
De nem lehet szó nélkül elmenni a kormányzati körök reakciója mellett sem. Ostobán kommunikálnak, az egyszer biztos. Minden szépet elmondanak a homoszexuálisokról, mennyire jó emberek és értékesek, főleg akkor ha otthon maradnak. Ha otthon maradnak! Miféle szöveg ez? A normális homoszexuális otthon marad, mondják. Szerencsétlen azért marad otthon, mert fél. Nem tud gátlások nélkül élni, sem szeretni, görcsös egész életében a rá váró megbélyegzés miatt. Egyesek szerint a melegek felvonulása nem közügy, a másság vállalása magánügy. Erre csak annyit mondanék, hogy tényleg nem kellene közügynek lennie egy valóban toleráns és elfogadó országban, mert nem lenne szükség állandóan annak hangoztatására, hogy bár más a szexuális beállítottságom, mégse vagyok rosszabb vagy értéktelenebb.
Bár melegfelvonulásnak mondják, vagy csúfolják, ezt nem is tudom, de a Budapest Pride jó elnevezés. Leginkább arra büszkék a felvonulók (és szimpatizánsaik), hogy toleránsak és elfogadók. Ezt én is, mint valódi heteroszexuális mondom, hogy legyünk arra büszkék, hogy elfogadjuk a másságot!

Leave a Reply

%d bloggers like this: