A kultúra értéket teremt!

Sértődöttnek és durcásnak kellene lennem. Ehelyett inkább csalódott és elkeseredett vagyok, mert nem becsülik meg Magyarországon a kultúrát. Legalábbis Klinghammer István, felsőoktatási államtitkár szerint. A kultúra szép és jó, csupa öröm és boldogság. De nincs értéke. Nulla. Immár nem számítanak a humán tudományok. Se a művészetek. A színházban nincsenek értékek. Mit őriz a Nemzeti Múzeum ha nem értékeket?
Súlyosat hibázott az államtitkár ezzel a kijelentésével. Lehet, hogy jót akart mondani, de rosszul fogalmazott. Sajnos azt is kinézem belőle, hogy komolyan így gondolta. Vagy csak szimplán nincs tisztában az érték, a kultúra és a humán szavak jelentésével. Ha belegondolt volna, akkor könnyen rájöhetett volna, hogy egy országot legjobban a kultúrája, az anyanyelve határoz meg. A tudományos teljesítmény fontos, és óriási szükség van rá. Legyenek feltalálóink, akikre büszkék lehetünk. Ők pedig a hazájukra büszkék, az anyanyelvükre és a kultúrájukra. És ez így lenne rendjén, hogy a kultúra és a humánum az ember szerves része, meghatározója.
Boldogságot ad és gyönyörködtet. Ez a kultúra új definíciója. De személytelen és súlytalan megjegyzés. Fürdés egy kád forró vízben is boldogságot ad, de értéket nem teremt. A madárcsicsergés is gyönyörködtet.  De hogy a kultúra ne legyen értékteremtő, olyanról még nem hallottam. Vett már könyvet a kezébe az államtitkár úr? Ha igen, akkor gondolkodott az olvasottakon? Ha gondolkodott, akkor biztosan leszűrt valamilyen tanulságot. És lám érték teremtődik. Akkor meg ne mondjon olyat, hogy a kultúra nem értékteremtő. 
Miért jár színházba? Hogy gyönyörködjön? Hogy boldog legyen a darab megtekintése után és reménykedve várja a holnapot? Vidnyánszky színházában megkaphatja. Az én elképzeléseim szerint azonban a színház mindig tanít, már az ókortól kezdve reflektál a világ dolgaira. És mi tehetne minket még emberibbé, mint a humán tudományok, az irodalom? Ezek rólunk szólnak, nekünk szólnak. A költő, az író mindig üzen valamit, a saját eszközeivel tenné jobbá a világot. A világ attól élhetőbb, hogy vannak humán gondolkodású emberek, akik nem hagyják, hogy a világ emberi oldala elsötétüljön.
Az államtitkár szavai alapján a humán tudományok képviselői és a kultúra követei számára nincsen hely a világban. Képezzünk mérnököket, biológusokat és közgazdászokat! De nem alkalmas erre mindenki. Humán beállítottságú embert gazdasági képzésre küldünk. Jó lesz ez? Aligha. Kapunk egy boldogtalan embert, aki – az államtitkár szavai szerint – értéket termel, ezzel egy időben megöli magában az EMBERT. Ne hagyjuk!

Leave a Reply

%d bloggers like this: