Álom és valóság határán – Bibliotheque Pascal

Különös utazásban volt részem, pedig el se mozdultam. Hajdú Szabolcs filmje, a Bibliotheque Pascal kalauzolt el egy érdekes világba, egy álomvilágba, egy olyan álomba, amit nem nagyon szeretnénk megélni. Mégis a film végkicsengése pozitív, és kisebb katarzist megélve állhattam fel a székből. Egyszerű sztori, de mégis hatalmas élmény és valamiért a sajátomnak tudtam érezni.
Mona meséje akár igaz is lehetne. Hajdú Szabolcs nem rugaszkodik el úgy a valóságtól, hogy a történet ne legyen hihető, ami – bár kissé furcsa – de úgy érezzük, hogy mindez igenis megtörténhet. Egy lány Romániában (de mondhatnám akár egész Kelet-Európát) elkezd kóborolni, mindig szökik valaki, vagy valami elől és a helyzete ahelyett, hogy jobb lenne, mindig rosszabbra fordul. Végül Angliába kerül luxusprostituáltnak. Sajnos a mai világban előfordulnak efféle tévedések és sok fiatal lány kerül ebbe a nagyon szomorú helyzetbe. 
Hajdú Szabolcs nagyon különleges kuplerájt alkotott. A Bibiotheque Pascal nevű kupleráj furcsa hangulatú hely, ahová furcsa emberek járnak. Az ott dolgozó lányok és fiúk különböző irodalmi alakok megszemélyesítői, akik bizony nem jól végzik. Érdekes fantázia az is, hogy a szerepjáték közben az adott művekből hangzik el egy bizonyos párbeszéd. Mindig, minden aktusnál ugyanaz. Nagyon furcsa és nagyon zavaró.
De ott van szerencsére az álom. Az álom, ami a menekülést kínálja. Mona lánya mindig álmodik és az álmai kivetülnek, láthatóvá válnak.És egyszer csak anya és lánya álma összekapcsolódik és Mona megmentésére egy rezesbanda indul az immár halott apa vezetésével. 
Így jutunk el a jelenbe, a gyámhivatalba, ahol Mona kéri vissza a lánya feletti felügyeleti jogot a nagynénitől, aki a lány álmain próbált nyerészkedni, hogy törlessze a gengszterekkel szemben fennálló adósságát. A gyámhivatal ügyintézője nagyon segítőkész, de a mesét nem hiszi el. Új, hihető történetet kreál, hogy Mona visszakaphassa kislányát. Nem biztatja Monát, hogy sikerül, de amint elmegy megszületik a határozat, és egyesülhet a család. És a kuplerájos történetből végül valódi mese kerekedik…
Nem vagyok a magyar filmgyártás nagy kedvelője, de a Bibliotheque Pascal elnyerte a tetszésemet, főleg a hangulata miatt. Sikerült jó zenéket is választani hozzá, aminek külön örültem. Egy jó kis road-movie álom és ébrenlét határán.

Leave a Reply

%d bloggers like this: