Van-e tovább, Harry Potter?

Filmes körökben divat lett újabban, hogy régen készült mozikhoz folytatás(ok) és előzmény(ek) készülnek, gyakran számomra érthetetlen módon újragondolnak, rebootolnak bizonyos filmeket, amik korábban megállták a helyüket. Persze világos számomra is, hogy mindez a pénz miatt, az pedig nagy úr Hollywoodban. Vannak filmes franchise-ok, amiket nem is érdemes jegelni, mert a nézőknek bizony van igénye rá, elég ha a Vasember-filmekre vagy éppen a Hobbitra gondolunk. Kicsit más helyzetben van a Star Wars. A széria újraindítása eleinte nagyon rizikós vállalkozásnak tűnt, de minél közelebb kerülünk a megvalósításhoz, egyre inkább reménykedhetünk, főleg ha megnézzük, mekkora sikereket ér el J.J. Abrams a Star Trek-kel.
Van azonban egy sorozat, amit lezártak, pedig bőven lenne még benne fantázia. A Harry Potter-sorozatra gondolok. J. K. Rowling fantasztikus univerzumot teremtett meg a könyvekben, és összességében a filmes adaptációk is rendben vannak. És ez a hét rész egy kerek egész, de valljuk meg, csak nagyon kis részét fedi le annak a világnak, amit létrehozott. Hiszen vannak más iskolák is, élnek varázslók az egész világon, de mi csak a Roxfort-London útvonalon közlekedünk, ami aztán a hetedik részre kicsit kibővül , ahogy Harryék menekülnek. Ráadásul csak hét évet mutat be, én kíváncsi lennék az előtte történtekre és a jövőre is.
Ahogy belegondoltam ebbe, eszembe is jutott több olyan lehetőség, ami érdemes a megvalósításra. Nem sok szó esett például a Roxfort alapításáról, a négy nagy varázslóról. Az ő küzdelmeiket én nagyon szívesen nézném, a végén egy Griffendél Godrik és Mardekár Malazár közti epikus csatával, egy kora középkori környezetbe ágyazva. De lehetne benne a mugglik és mágusok közti konfliktus is, aminek a végén a varázslók létrehozzák a saját alternatív világukat, elrejtve tevékenységüket a varázstalan emberek elől. Kicsit hasonlóan, mint azt a mutánsok tették az X-men történetekben.
De fel lehetne építeni egy történetet a kviddics köré is. Sportról és sportolókról szóló filmek általában komoly mondanivalóval bírnak, főleg a kitartásról, küzdelemről és akaratról. És ezt akár a kviddics köré is meg lehetne írni. Aki látta a Tűz serlege epizódot, annak nem kell mondani, hogy egy kviddics világkupa micsoda látványos lehetne. Az még inkább megspékelné a dolgot, ha a játékos, akinek a történetét meséljük, az éppen boszorkány. Így máris több értelmezési lehetőség nyílik.
Az sem lenne probléma, ha egy filmben nagyobb teret engednének a sárkányoknak. Ebben a hét könyvben nem igazán voltak főszereplők, sokkal inkább olyan lények, akiket a mágusok tartanak fogságban és szinte háziállatként tartanak. Varázslók és sárkányok küzdelme akár látványos is lehet, de ezt inkább egy nagyobb történet részeként nézném szívesen. Például a Trimágus Tusa részeként. Ennek is el lehetne készíteni a spin-off-ját. Az első tusa, rengeteg feladattal, óriási nehézségekkel. Akár még selejtezőket is be lehetne iktatni. Csak hogy még több akció legyen.
Ha nem akarunk annyira elszakadni Potteréktől, akkor megnéznék egy olyan filmet, ami a Főnix rendjének  első küzdelmét mutatja be Voldemort ellen. James, Remus és Sirius nagyobb teret kaphatnának és a Lily-Perselus vonalat is jobban be lehetne mutatni.
Aztán Voldemort is kaphatna egy spin-off-ot. Sok szó esik a hét könyvben is a korábbi életéről, de összefoglalva egy filmben hatásosabb lenne. Megtudhatnánk belőle az okokat, hogy mi vezette a gonosz útjára. A horcruxok elkészítése is érdekes lenne. A végén pedig a fentebb említett küzdelem jöhetne.
Hát most így ennyi ötletem van csak, de gondolom más is érdeklődve olvasna egy új könyvet, vagy ülne be a moziba, hogy újra belecsöppenjen Harry Potter világába. Ha ötleted van, írd meg kommentben, aztán ötletelünk együtt tovább! 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: